Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    16
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wgrywanie Win.XP / Dysk Sata / Laptop MSI VR601/PILNE

    Witam

    Chciałbym się dowiedzieć jak wgrać windowsa xp na Laptopa firmy MSI Model VR601 ?
    Mam obecnie na nim Viste Basic lecz potrzebuję XP

    przy wgrywaniu xp proces instalacyjny nie znalazł dysku:/

    czytałem na forum o Tym lecz nie znalazłem odpowiedzi
    dla mnie
    jestem zielony trochę w tych sprawach a w biosie niestety nie mogę zmienić
    typu/rodzaju dysku (sprawdzałem wielokrotnie)

    Dodam że mam dysk zew i obsługę karatami SD
    i że na Laptopie będą dwa systemy na dwóch partycjach

    pomożecie?

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    16
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Mam wszystkie stery od poszczególnych komponentów laptopa na XP
    Kod:
    http://eu.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=135&prod_no=1238
    więc co jeszcze potrzebuje i co jak mam zrobić?

  3. #3
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Musisz wgrac sterowniki SATA do dysku na plytke z XP - nie jest to zbyt trudne - jest program do zrobienia tego - nlite.

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    16
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    a skąd mam wziąć te dobre sterowniki SATA ?
    co muszę Tobie podać byś mi pomógł je wynaleźć ?

    a jak potem przebiega proces instalacji?
    normalnie czy muszę coś dodatkowego wciskać(f6) i kiedy

  5. #5
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sprawdz w Biosie, na zakladce Advanced, czy jest opcja AHCI mode.
    To powinno pomoc, bez zabawy we wgrywanie sterownikow na plyte.

    Potem bedziesz mogl to zmienic jak bylo (jak juz wgrasz sterowniki do XP).
    Najlepiej od razu sciagnij sobie wszystkie sterowniki (a w szczegolnosci do karty sieciowej).
    Po instalacji chwilowo stracisz dostep do Visty, ale programik VistaBootPro 3.3 pogodzi oba systemy i da mozliwosc wyboru przy starcie laptopa.

    Zapomnialem dopisac, ze ten programik wymaga zainstalowanych w systemie bibliotek NET Framework 2.0

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    16
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No



    czy chodzi o Te AHCI Mode? i dać na DISABLE?
    (temu piszę i się pytam bo akurat laptopa pożyczyłem a fotki
    z identycznego biosu znalazłem w necie)

    i jak to przestawię to zainstaluję
    a potem jak zainstaluje już to mam z powrotem to przestawić?

    // Obrazek Zmieniony. Następnym razem wstaw mniejszy, albo miniaturę z linkiem do oryginału. Macol

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Generalnie ahci nie wiele daje, zeby nie powiedziec, ze nic.
    Cytat Napisał shakerspl Zobacz post
    czy chodzi o Te AHCI Mode? i dać na DISABLE?
    Tak.

    Cytat Napisał shakerspl Zobacz post
    i jak to przestawię to zainstaluję, a potem jak zainstaluje już, to mam z powrotem to przestawić?
    Jak po instalacji przestawisz z powrotem na enable, bez wgrywania sterownikow ahci, to xpek przy starcie sie zwiesi.

    Moze zrob tak - przestaw na disable i sprawdz, czy wstanie Vista, jesli tak, to masz z glowy wgrywanie sterow ahci do XP, bo oba systemy chodza na wylaczonym ahci.
    Jesli nie, to trzeba wgrac sterownik sata ahci - Intel Matrix Storage Manager do xpka.

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    April 08
    Postów
    43
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie musisz dogrywać sterowników do płyty z windowsem - wystarczy, że będziesz je miał na dyskietce i podczas ładowania instalatora, na dole pojawi się napis, żeby nacisnąć F6 (chyba - już nie pamiętam) aby zainstalować sterowniki innej firmy. Czytasz i robisz to co piszą i już

  9. #9
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Tylko skad on wezmie w nowym laptopie stacje dyskietek ?

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    16
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Co do Tej dyskietki to niestety nie mam stacji dyskietek3,5"
    ale w razie by z biosem nie poszło to czy stery mogę wrzucić na kartę pamięci ? (F6) i odpali?

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Dysk SATA na ATA
    By Prynt in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14-02-09, 15:19
  2. Jak podłączyć Dysk Sata i Ata
    By wiciu1992 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17-08-08, 20:07
  3. dysk sata
    By pilar220 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26-07-08, 23:58
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12-03-08, 22:51
  5. problem dysk Seagate sata
    By eloszki in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09-12-07, 08:33

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer