Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Hybrid View

  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Włamanie do komputera

    Jak można sprawdzić, czy ktoś włamał się do naszego komputera lub śledzi naszą aktywność w Internecie?

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Uzywaj na co dzien dobrego programu antywirusowego z aktualnymi bazami, bo najczesciej problemem sa wlasnie wirusy. Po instalacji programu, przeskanuj nim caly komputer, aby sprawdzic, czy nie masz jakis "robakow".

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dzięki za odpowiedź, ale niezupełnie o to mi chodziło. Zastanawia mnie raczej jak można wykryć to, że ktoś już się włamał, czy można w jakiś sposób to sprawdzić?
    Co do programu antywirusowego, to używam avast, przeskanowałam komputer i zero wirusów, czy w takim razie mogę mieć pewność, że nikt się nie dostał do mojego komputera?

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Pewności mieć nigdy nie można. To tak, jak nie możesz mieć pewności, czy cię ktoś nie śledzi. Możesz mieć szpiegowskie przeszkolenie, albo wynająć detektywa: odkryjecie osobę śledzącą, albo nie. Ale jej nieodkrycie nie daje pewności, że ktoś jednak nie śledzi, a jest sprytniejszy.

    To samo jest z bezpieczeństwem komputerów. Wszędzie można się włamać, to tylko kwestia umiejętności i poświęconego czasu. Możesz się tylko zabezpieczyć, co powstrzyma amatorów.

    I - jak w przypadku zabawy w szpiega - mieć nadzieję, że jesteś za mało ważny, żeby zajmował się tobą ktoś lepszy, niż znudzony i złośliwy sąsiad.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    May 09
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Myślałam że w rzeczywistości wirtualnej jest trochę inaczej i że jest jednak jakiś sposób (program) na wykrycie takiego osobnika, ale skoro piszesz, że nie, to w takim razie pozostaje mi tylko żyć w niepewności.

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Tak na prawde, to jest temat rzeka.
    Ze swojej strony mozesz jedynie zminimalizowac ryzyko wlamania, poprzez stosowanie dobrych i aktualnych programow antywirusowych w tandemie z tzw. firewall'em, czyli w doslownym tlumaczeniu sciana ogniowa. Sa dostepne zintegrowane produkty tego typu, np. Kaspersky Internet Security, ale mozesz tez stosowac odzielne programy. I jesli wykryja one probe wlamania do komputera lub wirusa, to poinformuja o tym uzytkownika w odpowiedni sposob.
    Sam windows nie prowadzi tego typu statystyk czy logow - to nie linux

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    February 11
    Postów
    169
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    wolę, gdy teorie spiskowe i wszelkie podsłuchy występują wyłącznie na kartach dobrej książki. W życiu codziennym o pełną prywatność proszę! w kiblu to już nie wspomnę nawet.....

  8. #8
    Początkujący
    Dołączył
    June 11
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    no ale jeśli wierzyć tym doniesieniom i "faktom" to te teorie spiskowe z książek chowają się przy tych prawdziwych :P

  9. #9


    Twoja ocena: Yes No

    Odp: Włamanie do komputera

    Nie wiem czy ktos tutaj jeszcze zaglada ale wasze odpowiedzi uważam że są nie wystarczające aby mi pomóc wiec może ktos inny pomoże.
    Więc opiszę problem od początku.
    Juz od pewnego czasu dzieja sie dziwne rzeczy na moim komputerze, czasem mi komputer sie wyłączy a czasem jakis program bądź gra. Są również takie dni że bez przerw
    y internet mi sie rozłacza tzn. połaczenie ciagle jest widoczne ale nie mogę wczytać żadnej strony dopiero po wyjęciu wi-fi z komputera i ponownym włozeniu wszystko wraca do norma ale tylko na kilka minut i znowu jest to samo. Zauważyłem również ostatnio mam bardziej przeciażony procesor ściągnąłem program Combofix wiec właczyłem skanowanie i po jakichs 5 minutach ustało w martwym punkcie przez około godzine nic nie szło a ja nie mogłem nic na komputerze właczyc wiec wkurzyłem sie i zresetowałem go. Następnym razem postanowiłem że moze jednak jeżeli ktos mnie podsłuchuje to cos blokuje abym sie nie dowiedział że szpera mi po komputerze wiec odłączyłem internet i włączyłem program combofix skanowanie trwało około 10 minut i cos tam pousówał a cos potworzył. No skoro przeskanował to pomyślałem sobie pewnie będzie wszystko ok. ale sie okazało ze wiele nie pomógł bo nadal jest to samo czyli rozłączanie sie internetu itp.
    Moze ktos pomóc?
    Wrzucam zdjecie pulpitu ze sprawdzenia nasłuchiwania.
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 12-01-14 o 17:48

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 11
    Postów
    450
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Odp: Włamanie do komputera

    Jeśli już używasz [użyłeś!] netstat'a [sic!] to musisz go użyć z przełącznikami ano

    tak to będzie wyglądało:
    netstat -ano

    Ukarze się nam 5 kolumn
    protokół,
    adres lokalny,
    obcy adres,
    stan
    PID

    interesują nas trzy ostatnie kolumny

    kolumna "obcy adres" powiadamia nas o ip osoby która podsłuchuje na danym porcie
    jeśli pokazuje adres ip "0.0.0.0.0" oznacza to, że nikt nas nie podsłuchuje,

    kolumna " stan " informuje nas co dany program robi jeżeli będzie pisać "nasłuchiwanie" a w kolumnie obcy

    adres będzie jakieś IP (oprócz tego 0.0.0.0.0) to znaczy, że mamy podsłuch,

    ostatnia kolumna dzięki której możemy zlokalizować proces który wysyła informacje z naszego komputera a

    mianowicie "PID" ( czyli po prostu identyfikator procesu ) jeżeli nie ma żadnego adresu ip w kolumnie obcy adres

    to naprawdę nie ma się czego obawiać,

    aby sprawdzić co się kryje pod tajemniczym PID'em musimy ustalić który to proces
    w Managerze Zadań Windows musimy ustawić zakładkę widok i tam odznaczyć PID

    tak to będzie wyglądało
    https://imagizer.imageshack.us/v2/31...0/829/lw8f.jpg

    teraz wystarczy odczytać PID z netstat'u i porównać z tym z Managera
    np u mnie PID 1360 to AvastSvc.exe
    https://imagizer.imageshack.us/v2/31...0/823/fxd4.jpg
    Załączone Obrazki Załączone Obrazki
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 12-01-14 o 17:47 Powód: nie wkleiły sie obrazki

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Włamanie do komputera?
    By selena in forum BEZPIECZEŃSTWO
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 12-06-08, 15:53
  2. Włamanie na pocztę mailową
    By selena in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 07-03-08, 21:34
  3. Włamanie na poczte
    By Hope89 in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 29-12-07, 17:23
  4. włamanie do poczty mailowej
    By robert45 in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 26-12-07, 06:57
  5. zakup komputera
    By roku in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 18-04-07, 13:28

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer