Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 160
  1. #101
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Nie rozumiem.Przecież powracając do Windowsa zamknąłem Slax-a.Teraz po otwarciu powinno już być OK. Jednak jeszcze raz spróbuję i napiszę czy coś z tego "wyszło". :???:

    Zrobiłem zgodnie z Twoim poleceniem.Nawet dwa razy powtórzyłem,jednak nic z tego nie wyszło.W dalszym ciągu partycja nazywa się Nowa partycja #1 a w meny kontekstowym nie ma tej opcji montowania, jest za to opcja Formatuj a w jej menu formatuj do fat32 i miałem wielką chęć kliknąć na tę opcję, ale bałem się że coś zepsuję,co może schrzanić cały dotychczasowy wysiłek i uniemożliwić dalszą kontynuację.
    Jeśli będziesz opisywał i pokazywał jak to zrobić z linii poleceń,to proszę zrób to bardzo szczegółowo i "łopatologicznie", bo dla mnie to bardzo czarna magia . :zakuty_leb:
    Pozdrawiam

  2. #102
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    formatuj na FAT32 i ponownie uruchom slax

  3. #103
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze-dalej nic...

    Witaj, w dalszym ciągu nic się nie zmienia.Zastanawiam się czy coś w tej instrukcji nie pominąłeś,jakiegoś kroku,który Tobie wydawał się tak oczywisty (robisz go odruchowo, mechanicznie )więc nie przyszło Ci do głowy że taki analfabeta jak ja może się nawet tego nie domyśleć a nawet jeśli się domyślę o i tak sam nie odważę się zastosować.
    Dlatego opiszę jakie kolejne czynności wykonuję.
    Klikam PPM na Gparted i wybieram Otwórz.
    Mam okno z partycjami. w nim klikam na Nieprzydzieloną i z okna menu wybieram New.
    W oknie "Tworzenia nowej partycji" wybieram jako Partycja podstawowa i system plików fat32.
    Klikam Add.
    W polu partycji(na górnym pasie) oraz na 3 miejscu figuruje teraz nazwa"Nowa partycja#1.
    Klikam LPM na tą Nową partycję #1.
    Pojawia się szary pasek na którego tle jest ta partycja #1 już z systemem plików fat32 i rozmiarem 40GiB.
    Klikam na partycję na szarym pasku PPM i w oknie menu kontekstowego wybieram "Formatuj na:fat32.
    Od tej chwili już się nic nie zmienia.Zamykanie Gparted i Slax-a i ponownie uruchamianie nic nie daje. Wszystkie opisane czynności trzeba wykonywać powtórnie.
    Jednak zauważyłem,że na dole pod oknem Gparted jest wtedy inne o tej samej szerokości okno w którym widoczna jest ikonka i napis:Partycja podstawowa tworzona #1 (fat32,40GiB) na /dev/sda.
    Kiedy na tę ikonę z napisem kliknę PPM to pokazuje się małe okienko z opcjami:
    -Cofnij ostatnią operację,
    -Wyczyść listę operacji,
    -Zastosuj wszystkie operacje,
    Close.

    Zastanawiałem się czy nie należy tu kliknąć na opcję "Zastosuj wszystkie operacje"i wtedy nie pokaże się okno z opcją "Zamontuj partycję", ale sam obawiałem się czy czegoś nie zepsuję lub nie zablokuję ,co później trudno by było "odkręcić".
    W dalszym ciągu więc stoję w miejscu i zaczynam trochę panikować:???::hmmm:
    Czekam na Twoją opinię i podpowiedzi i pozdrawiam.

  4. #104
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    usuń tę nową partycje i utwórz ponownie tylko ustaw rozmaiar na 30000MB 30 GB.
    napisz jaki efekt
    pozdrawiam
    na priva wysłałem ci moje skype i nr telefonu
    nie ma co panikować bo to najgorzej przy partycjach spokój i opanowanie najważniejszy.

  5. #105
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Nie wiem jak mam to zrobić.
    Robiłem tak- otworzyłem Gparted i klik na tę partycję PPM i wybrałem opcję zmień/przenieś , w następnym oknie zmniejszyłem partycję do 30000MB a wolna przestrzeń zwiększyła się automatycznie do 10963MB.
    Pokazały się:
    -Nowa partycja #1 fat32 , 29,29GiB,
    -nieprzydzielone 10,71GiB.
    Klikanie na formatuj na fat32 nic nie dało,zamknięcie i ponowne uruchomienie Slax-a też nie pomogło.
    Co i jak mam robić?

  6. #106
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    utwórz partycje opcja new.
    i wpisz w polu rozmiar 30000. Oczywiście najpierw usuń tę którą utworzyłeś żeby była nieprzydzielna przestrzeń ok 40 GB

    Jak nie będzie zmian to to usuń utworzoną partycje i utwórz partycje rozszerzoną i utwórz dysk logiczny 30000 MB tworzenie opcja new

  7. #107
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Napisałeś:
    utwórz partycje opcja new.
    i wpisz w polu rozmiar 30000. Oczywiście najpierw usuń tę którą utworzyłeś żeby była nieprzydzielna przestrzeń ok 40 GB
    Jak usunąć tę którą utworzyłem,żeby nic nie zepsuć.Rozwiń polecenie.
    Dalej polecasz:
    Jak nie będzie zmian to to usuń utworzoną partycje i utwórz partycje rozszerzoną i utwórz dysk logiczny 30000 MB tworzenie opcja new
    ,
    ale chyba nie bierzesz pod uwagę mego stopnia zaawansowania i tego ,że nigdy tego nie wykonywałem a szczególnie nie zakładałem dysku logicznego więc bardzo proszę o łopatologiczne podpowiedzi.
    Pozdrawiam.

  8. #108
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    przepraszam
    Usuwanie partycji w Gparted
    1 odmontowujemy jeżeli zamontowana( w tym przypadku niezamontowana jest)
    2 zaznaczamy partycje i prawa mysz wybieramy delete
    3 apply

    tworzenie partycji rozszerzonej analogicznie jak podstawowej (tylko nie formatuje się partycji rozszerzonej-opcja system plików będzie nieaktywna)

    tworzenie dysku logicznego po utworzeniu partycji rozszerzonej
    analogicznie jak tworzenie partycji wybieramy tylko partycja logiczna i system plików FAT32

    Uważaj żeby nie usunąć sda1,sda2,sda3

    powodzenia

  9. #109
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Dalej nic nie "wychodzi".
    Po otworzeniu Gparted w oknie partycji oprócz tych "Normalnych" z Windows-a jest widoczna partycja "Nieprzydzielona".Na górnym pasku ten obszar jest szary a po klik na nieprzydzielona w tabeli wykazu partycji tło również robi się szare. Po klik na te pole PPM widać okno z opcjami w którym przycisk delete jest blady- nieaktywny. Mogę wybrać tylko New. Po klik na New wybieram Partycję rozszerzoną i klikam na Add.
    W oknie partycji mam teraz Nową partycję#1 extended 40GiB oraz na następnej pozycji pod nią na szarym tle "nieprzydzielone" 40GiB.
    Tej pozycji "nieprzydzielone" nie mogę usunąć gdyż po klik na nią PPM nie ma aktywnej opcji Delete.
    Po klik na Nowa partycja #1 otwiera się okno a w nim aktywne opcje to tylko Delete i Zmień rozmiar/przenieś.
    Kiedy jednak zaczynam wszystko od początku: Partycja podstawowa 40,00GiB w oknie partycji mam na 3 miejscu Nowa partycja #1 fat32 40,00GiB i w dolnym oknie kliknę na ikone z napisem "Partycja podstawowa tworzona #1 (far32 40,00GiB) na /dev/sda mam do wyboru opcję a w nich "zastosuj wszystkie operacje", to może po kliknięciu na tę opcję w oknie partycji na 3 miejscu wpis Nowa partycja#1 został by zastąpiony wpisem /dev/sda4 ?
    Co o tym myślisz.Przyszło mi to do głowy patrząc na ten napis w którym na końcu jest :
    na /dev/sda
    .
    Bez Twojej aprobaty jednak nie kliknę aby czegoś nie "skićkać".
    Ciekawe czy ta opcja z tworzeniem partycji rozszerzonej i dysku logicznego aby"wyszła" też nie wymaga kliknięcia na "zastosuj wszystkie operacje".
    Przy wyłączaniu Gparted jest komunikat o tym że jest 1 operacja do realizacji czy mimo to zamknąć program?
    To w połączeniu z poprzednim wpisem przy ikonie (dolne okno)skłoniło mnie do takiego przypuszczenia.:???::hmmm:
    Pozdrawiam.

  10. #110
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    oczywiście że należy zaakceptować operacje.W poście z 2009-08-04 godz 19.37 jest napisane że klik Apply trzeba.W tym ostatnim nie ma bo to "oczywista oczywistość",że trzeba zastosować operacje.
    Gparted nie wykonuje operacji od razu (operacje oczekujące na wykonanie są w dolnym oknie).Jak jesteśmy pewni że trzeba wykonać to wydajemy polecenie wykonania.W menu edycja masz możliwość cofnięcia operacji i opcje wykonaj wszystkie operacje (ikona ptaszka-Apply prawy gorny róg to tez wykonaj wszystkie operacje.
    Na początek propunuje wykonywać po jednej operacji-mniejsze ryzyko pomyłki.UWAZNIE czytaj dolne okno z operacjami do wykonania przed wybraniem Apply-zastosuj wszystkie operacje
    To jesteśmy w domu do głowy mi nie przyszło ,że nie klikałeś Apply po wykonaniu partycji.(moja wina)
    pozdrawiam

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jak moge bronic sie przed infekcjami?
    By R2D2 in forum BEZPIECZEŃSTWO
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21-06-10, 18:13
  2. Jak się chronić przed poborem?
    By MarcinM in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 20-07-09, 14:02
  3. Modem przed routerem
    By konkordpl in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-04-09, 12:35
  4. Blokada strony przed zapisaniem
    By pedro1002 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23-04-06, 13:39
  5. W tajemnicy przed studentami
    By tomasz rakoczy in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 30-08-05, 13:33

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer