Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 160
  1. #121
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Uch1 Trochę odetchnąłem Zmniejszanie partycji do 20,00GB powiodło się.Jednak w czasie wykonywania operacji mimo ustawienia na 20,00GiB pokazało się: zmniejszanie /dev/sda2 z 31,37GiB do 19,53GiB. Dlaczego partycja jest mniejsza niz ustawiono?
    Zmniejszanie trwało 3min.5sek.teraz w tabeli jest następująca kolejność:
    /dev/sda1 fat16....................Dell Ulitity 156,85MiB
    /dev/sda2 ntfs 19,53GiB
    nieprzydzielone nieprzydzielone 11,84GiB
    /dev/sda4 fat32 40,00GiB
    /dev/sda3 fat32 DellRestore 3,00GiB

    W Windowsie po zamknięciu Slax-a i starcie pokazało się okno CHKDSK ze sprawdzaniem systemu plików na C:
    był też komunikat że: Wolumin zawiera bledy (zachowana pisownia Windowsa).
    Następnie pokazało się okno z komunikatem zainstalowano nowy sprzęt. Czy teraz restartować system aby go uruchomić?
    Ponieważ poprzednio napisałeś że to dotyczy zmian wprowadzonych przez Gparted kliknąłem Tak.
    Pokazała się informacja że Windows jest teraz w trakcie długiej operacji i żeby nic nie robić.Czekałem około 15 min. ale nic się nie działo,widać było Pulpit z ikonami a kursor miał postać strzałki i nie widać było klepsydry, więc w MZ zobaczyłem,że nic się nie dzieje i zrestartowałem kompa.
    Windows się otworzył bez problemów więc piszę Ci co zrobiłem.
    To jest screen jak po zmianach wygląda to w Windowsie:

    Tylko co z tym nieprzydzielonym obszarem? Czy to będzie na kopię systemu?
    Co teraz mam robić,kiedy będę mógł przenieść Moje dokumenty z partycji systemowej (C: )?
    Dzisiaj mam wyjazd i nie wiem czy wrócę przed 22:00 więc jeśli mi zejdzie to to co napiszesz zacznę wykonywać jutro .
    A może uda się powrócić wcześniej to choć zobaczę na forum jakie dla mnie zadania przygotowałeś.
    Na razie dzięki i pozdrawiam.:-D

  2. #122
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    20000 MB to nie jest 20GB 1GB=1024MB rozmiar partycji jest taki jak ustawiony.20000MB tylko dlatego że łatwiej zapamiętać.
    Dobrze,że nie była potrzebna kopia i zmniejszenie poszło ok.
    kopia już nam niepotrzebna.
    Nic nie robimy z plikami na partycjach.
    Teraz robimy:
    w slax
    1 Usuwamy partycje sda4 prawa mysz-delete-Apply
    po usunięciu partycji sda4
    2 Przesuwamy w lewo partycje sda3 tak żeby była bezpośrednio za sda2.Prawa mysz -zmień rozmiarprzenieś -kursor myszy na środek sda3(pokaże się kursor +) i trzymając lewy przycisk myszy przesuń do oporu w lewo - Apply
    Zamykamy slax i odpalamy windows
    W windowsie tworzymy z całej wolnej przestrzeni partycje ROZSZERZONA.Prawa mysz po najechaniu na wolną przestrzeń.Partycji rozszerzonej nie formatuje się.Następnie po utworzeniu partycji rozszerzonej tworzymy na niej dyski logiczne(partycje logiczne).Prawa mysz utwórz dysk logiczny.Wpisujemy rozmiar 40000MB i system plików NTFS(40000MB dlatego że w dotychczasowych postach nalegałeś na taki rozmiar).Po utworzeniu ponownie mysz na wolny obszar i z pozostałej powierzchni tworzymy dysk logiczny system plików FAT32.
    powodzenia
    pliki będziemy przenosić później
    teraz tylko usuwamy jedną partycje,jedną przenosimy,i tworzymy dwa dyski logiczne na partycji rozszerzonej
    pozdrawiam

  3. #123
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze.

    Wróciłem nie wiele wcześniej. Przeczytałem Twoją instrukcję (dzisiaj bardzo skondensowaną).Pewnie myślisz,że już zdobyłem potrzebne doświadczenie? Jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie....
    Jednak mam kilka pytań.Do usunięcia sda4 wystarczy Slax czy trzeba jeszcze uruchomić Gparted?
    Jest to podane w wielkim skrócie,szczególnie postępowanie w Windowsie przy tworzeniu dysków logicznych, ale będę próbował (mam nadzieję że niczego nie zepsuję).
    Czy po utworzeniu dysku log.40,00GB pozostała wolna przestrzeń będzie wystarczająca aby dysk.log.Fat32 na niej utworzony pomieścił kopie obrazu systemu? Ten który został utworzony bez kompresji jest spory i chyba na tej partycji by się nie zmieścił?
    Jeśli ta kopia jest już jak napisałeś zbędna to co z nią zrobić,jak usunąć?
    A może utworzyć dysk nie 40000MB a 35000MB a o te 5000MB zwiększyć dysk log.FAT32 ?
    Nalegałem na partycję NTFS 40000MB ponieważ chciałem aby można było na dłuższy czas pomieścić na niej "Moje dokumenty" i aby wystarczyło miejsca na dodawanie nowych plików (szczególnie zdjęć i utworów oraz notatek itp) w Moje obrazy i Moja muzyka oraz w innych znajdujących się w Moje dokumenty folderach.
    Co i jak będzie lepiej zdam się na Twoją opinię.
    Jutro zabiorę się do wykonywanie Twoich dzisiejszych zaleceń i ewentualnie dodatkowych jeśli takie mi prześlesz.
    Dziękuję i pozdrawiam.:???::-D

  4. #124
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    napewno wiele wody w Wiśle upłynie ale jest dużo lepiej niż na początku.Po zakończeniu będziesz mógł samodzielnie na dowolnym laptopie zmniejszać i tworzyć partycje.
    Ocywiście usuwamy partycje programem Gparted.
    Slax to jest tylko system operacyjny linuks (z konieczności okrojony bo na 220MB niewiele można zmieścić).Zawiera tylko podstawowe oprogramowanie(jeszcze nie czas na pełną dystrybucje linuksa)
    Zbędnej kopi nie usuwamy.Usunięcie partycji sda4 usunie automatycznie wszystkie pliki znajdujące się na tej partycji.
    Następne kopie będziemy robić skompresowane(będzie trwało trochę dłużej ale pliki wynikowe będą mniejsze.
    Utwórz 35000MB będzie mniej kombinacji.Nie wiem na ile da się odchudzić partycje systemową.U mnie windows xp pro jest na partycji 10GB i zajmuje 6,32 GB (dokumenty mam na dysku Ea u Ciebie grubo ponad 10GB.

    Jak zrobisz partycje i dyski logiczne zrobimy jeszcze raz kopie tymczasową(tym razem skompresowaną).Potem przeniesiemy na dysk E: dokumenty i odchudzimy trochę windowsa i zrobimy znowu kopie systemu (pliki po 700MB jak byś chciał nagrać na CD).Kopie MBR też zrobimy.
    pozdrawiam

  5. #125
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Formatowanie trwało do 17:10. Jak zakończyło się formatowane dysku sda6 to formatowanie sda5 bardzo przyspieszyło i w 5 minut sformatowało ostatnie 29%.
    Nawiązując do naszej rozmowy telefonicznej informuję,że do defragmentacji używam Piriform Defraggler.
    Moje dokumenty już przeniosłem na partycję (E: ) i ustawiłem ścieżkę pobierania do E:\Moje dok..\Pobierane pliki i foldery .
    Myślę jeszcze o skopiowaniu do partycji E: Pulpit,Menu Start i Ulubione. Co o tym myślisz?
    W Gparted partycje wyglądają tak:
    /dev/sda1 fat16 /mnt/sda1 158,85MiB
    /dev/sda2 ntfs /mnt/sda2 19,53GiB zajęte 15,61GiB
    /dev/sda3 fat32 /mnt/sda3 3,00GiB
    ▼/del/sda4 extender 51,84GiB Iba
    /del/sda5 ntfs /mnt/sda5 Nowy 34,18GiB zajęte 2,72GB
    /del/sda6 fat32 /mnt/sda6NOWY 17,66GiB " 8,97MiB.
    Tak to zaś wygląda na Windowsie :

    I nie wiem dlaczego opisane dyski logiczne są tu opisane jako podstawowe, gdy tę partycję na której utworzone zostały dyski logiczne zaznaczyłem jako rozszerzoną.
    A tak wyglądało samoczynne formatowanie.
    Po przeniesieniu Folderów z Moje dokumenty na E:
    uporządkowałem Rejestr usuwając z niego błędne wpisy przy użyciu Wise Registry Cleaner 4 i zdefragmentowałem dysk-partycję C: inne partycje nie wymagały defragmentacji.
    Jeśli teraz na partycji F; znajdzie się skompresowana kopia systemu będzie to już prawie pełnia szczęścia.A tak na marginesie ten nasz wątek, w którym Ty zagrałeś pierwsze skrzypce to będzie doskonała instrukcja dla wszystkich początkujących i zaczynających przygodę z kompem z takiego poziomu jak ja.
    Pozdrawiam:-D

  6. #126
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    Kopiowanie ulubionych na E nie warto.
    Partycja jest na pewno rozszerzona a na niej dwa dyski logiczne.Nie wiem dlaczego windows tak pokazuje(windowsa nie używam od 8 lat-a teraz sporadycznie i w celu porównania z linuksem)
    Teraz zrobimy kopie systemu (zapiszemy na sda6)
    Uruchamiamy slax i Gparted odmontowujemy partycje systemową(sda2) i uruchamiamy partimage.Postępujemy jak poprzednio tylko pozostawiamy domyślny poziom kompresji Gzip.W sekcji tryb dzielenia obrazu wchodzimy strzałką kursora w prawo na pole rozmiar pliku i wpisujemy 700.
    Plik wynikowy będzie podzielony na kawałki po 700MB.

    Ta kopia jeszcze nie jest docelowa(kopia na wszelki wypadek gdyby odchudzanie systemu nie wyszło nie warto jej wypalać na CD)

    Odchudzanie
    Proponuje zmniejszenie pamięci wirtualnej 2GB to za dużo
    Proponuje ustawić 512MB
    Panel sterowania - system -zaawansowane - wydajność(pamięć wirtualna) -ustawienia - zaawansowane - pamięć wirtualna - zmień


    Po zmianie pamięci wirtualnej można zrobić drugą kopie(proponuje w nazwie umieścić datę np win20090812 )

    W sytuacji gdy będziesz miał kopie systemu wydaje mi się że zbędna jest funkcja przywracanie systemu (zajmuje dużo dysku).I tak w razie potrzeby będziesz przywracał system z kopii zrobionej przez Ciebie (odtwarzanie będzie trwało ok 5min)Decyzja należy do Ciebie.

    Powodzenia

  7. #127
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Dzięki.
    Mam wykonać tak dokładnie tak jak jest na pierwszym screenie.Gwiazdki (*) przy tych pozycjach. Tylko nie rozumiem zaznaczonej X pozycji "Sprawdź partycję przed zapisem" i dalej :Jeśli zakończono sukcesem zaznaczone(*) Czekaj.( Na co czekać?)

    Co da mi zmniejszenie pamięci wirtualnej? RAM-u mam 2 kości po 512MB każda.
    Kiedy już zmniejszę pamięć wirtualną i zrobię kopię systemu to powinienem już ją wypalić na CD?
    Czy do przywracania wystarczy aby była zapisana na dysku na partycji sda6. Czy przywracanie systemu z tej kopii będzie odbywało się w Slax czy w Windowsie?
    Funkcja przywracania systemu znajduje się chyba na partycji systemowej (C: ), więc nie zwolni mi przez to miejsca na tej drugiej partycji z systemem plików ntfs- sda5.
    Jutro się wezmę za pierwsza operację,zmniejszania pamięci, ale choć mam do Ciebie pełne zaufanie, to chciałbym choć wiedzieć dlaczego to robię co to mi da a nie robić wszystko "na ślepo".
    Ciepło Cię pozdrawiam i mam nadzieję że nie weźmiesz mi za złe tej mojej "dociekliwości".:-D

  8. #128
    Uczestnik Forum
    Dołączył
    August 09
    Postów
    69
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Ja wyjaśnię Ci co z tą pamięcią wirtualną Jak wiesz, w kompie jest kilka rodzajów pamięci. Pamięć karty graficznej, pamięci różnych podzespołów, pamięć RAM, dyski twarde (to także rodzaj pamięci), dyski optyczne i na USB (choćby pendrive), choć są i inne, bardziej egzotyczne (magnetyczne, białkowe, holograficzne - pewne dopiero w formie projektów). System operacyjny w momencie gdy nie potrzebuje czegoś w pamięci RAM (lub mu jej brakuje) przenosi fragmenty pamięci nieużywanych programów do pliku wymiany (SWP w windowsie, a na linuxie do partycji SWAP). To właśnie rozmiar tej pamięci modyfikujesz. Mylnie jest to nazwane pamięcią wirtualną zamiast pamięcią wymiany. Bo też pamięć wirtualna to tak naprawdę suma wszystkich pamięci jakie potrafi zaadresować komputer czyli suma całego RAM, dysków twardych, pendrive'ów i innego "śmiecia" robiącego za pamięć w kompie widziana jako jeden, ciągły obszar pamięci. Od ilości i rodzaju pamięci jest zależna wydajność komputera. Pamięć RAM jest bardzo szybka i jej duża ilość sprawia, że komp nie musi korzystać z pamięci dyskowej (plik wymiany). Jeśli musi coś na nią przenieść to komp zaczyna zwalniać i świecić diodą dysku, co jest częstym zjawiskiem gdy komputer używa pamięciożernych programów, gdy ma małą ilość RAM. W skrajnej sytuacji może dojść do sytuacji, gdy komputer ma mało pamięci i tak wiele danych do posprzątania, że w kółko coś wczytuje z dysku do pamięci by juz po chwili z powrotem zapisac to na dysk. To tak zwane szamotanie pamięci i na pewno sam to przeżyłeś, gdy komp świecił dioda dysku i niemal nic się przez długi czas nie działo. Niestety Windows pod względem zarządzania zasobami jest niezbyt dobry i już na starcie zużywa wiele z nich. Kiedyś była "zasada", że na ów plik przeznacza się dwu- lub trzykrotność posiadanego RAM. W chwili obecnej bywa różnie, gdyż zdarza się, że gry komputerowe wymagają horrendalnych ilości pamięci i posiadanie 3-4GB RAM oraz 4GB w pliku wymiany okazuje się być niewystarczające :/ Przy instalacji pewnych programów także potrafi się system burzyć, że ma za mało pamięci wirtualnej. Gdy dochodzi do takiej sytuacji, system staje się bardzo niestabilny. Linux radzi sobie z zarządzaniem pamięcią o wiele lepiej i tam gdzie Windows woła o 3-4GB Linux poradzi sobie z wartościami partycji SWAP dwu lub więcej razy mniejszymi. Dlatego w zależności od tego jak będziesz wykorzystywał kompa może się okazać, że owo 512MB to zbyt mało w windowsie. Dla bezpieczeństwa danych lepiej nadać mu wartość około sumarycznego szacowanego obciążenia kompa. By było to też rozwiązanie w miarę wydajne, plik wymiany najlepiej umieścić na najszybszym dysku (partycji), a musisz wiedzieć, że nie zawsze jest to dysk c, choć najczęściej to partycja najbliżej początku dysku jest nią. Wpływ na to ma choćby zapełnienie partycji danymi. Więcej nieco o pamięci wirtualnej znajdziesz na wiki ->Pamięć wirtualna. Ale lojalnie ostrzegam, że może to być dla laika ciężka lektura.

  9. #129
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    ważne jest ustawienie 700 MB żebyś mógł wypalić CD.Pozostałe to ustawienia domyślne.Jak robie kopie to z lenistwa nie zmieniam opcji domyślnych.Zostawiam nawet wprowadź opis i nie wpisuje nic w opis(szybciej ENTER niż zmiana opcji.
    Przed rozpoczęciem robienia kopi partimage sprawdza dysk.
    Czeka na dalsze polecenia(analogicznie szybciej zamknięcie partimage niż zmiana opcji
    Odchudzenie dysku C: pozwoliłoby na zmniejszenie w przyszłości partycji C do 10GB a zwolnione miejsce można by było wykorzystać.
    O tym sam zdecyduj czy warto
    Odtwarzanie systemu oczywiście ze slaxa(CD ze slaxem przyda Ci się jeszcze niejednokrotnie) .Pliki kopi partycji muszą być na hda6 lub hda5.Proponuje trzymać dwie kopie(ostatnią i przedostatnią) na dysku.Na CD możesz wypalić kiedy uznasz za stosowne.Jeżeli byś chciał wypalać ze slaxa to przy starcie slaxa wybierz opcje 3 Copy to RAM.Po załadowaniu do pamięci slax wysunie CD i zwolni napęd.
    Pozdrawiam

  10. #130
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Uwagi i pytania.
    Właczyłem Slax i Gparted,zrobiłem kopię systemu i zapisałem na partycji sda6. Miałem z tym troche kłopotu,ale jakoś udało się (nie wiem czy dobrze) rozwiązać je bez pytania.
    Niestety w ostanim oknie ścieżka wyglądała tak: /mnt/sda6/wydruk.000
    Wydawało mi się,że w pierwszym oknie partitiona tym razem poleciłeś wpisać nie kopia lecz wydruk.
    To chyba moja pomyłka.Czy tak może być i da się z takiej kopii odtworzyć system, czy mam tę kopię usunąć (jak i czy w Windzie czy w Slax-Gparted) i wykonać następną już z wpisem w ścieżce /mnt/sda6/kopia ?
    Jak wygląda wypalanie na CD, czy ustawiam "cały folder z kopią i po wypaleniu pierwszej płyty wypalanie następnej następuje automatycznie po włożeniu jej do napędu i od miejsca w którym zakończyło się wypalanie poprzedniej i tak aż do zakończenia procesu,czy też trzeba każdy 700MB plik ustawiać i wypalać kolejno. Czy Nero będzie wspópracował ze Slax-em czy lepiej to robić w Windzie?
    Na Windowsie ,partycji (F: ) -całkowity rozmiar 17,6GB zostało wolnego miejsca 9,00GB. Tak więc po kompresji kopia systemu ma rozmiar 8,64GB a więc dużo mniejszy niz poprzednia.
    Tak wygląda partycja F: z kopią systemu i chyba błędnym wpisem "wydruk".

    W Slax -rozmiar partycji sda2-19,53GiB,skopiowane dane 15,78GiB.
    Po przecztaniu posta then'ka zastanawiam się czy nie zostawić 1024MB a nie 512MB pamięci, oraz w możliwe krótkim czasie zwiększyś RAM z 1024 do 1536MB zastępując jedną z kości 512RAM ,większą 1024MB. Chyba nie będzie przeszkadzało jeśli jedna kość będzie większa? A może włożyć tylko jedną kość RAM 2048MB? Koszt też ma znaczenie!
    Jakie Ty masz tu zdanie - zrobię jak doradzisz.
    Co do usunięcia funkcji przywracania systemu to trochę się waham- jeszcze nie jestem całkowicie przekonany czy dobrze zrobiłem tę kopię systemu a w ogóle jeśli możesz (i chcesz) wyjaśnij mi proszę jak jest róznica między funkcją przywracania w Windowsie a kopią systemu zrobioną w Slax.Czy jeśli w Przywracaniu systemu pozostawiał bym tylko ostatni punkt przywracania to będzie zajmował tak dużo miejsca na dysku i spowalniał system?
    Na razie na tym kończę męczenia Cię pytaniami i wątpliwościami laika. Dalsze "prace" na kompie podejmę po Twojej odpowiedzi i nie wcześniej niż jutro. Dzisiaj ewentualnie "przetrawie Twoją odpowiedź i rady (jeśli je otrzymam)aby je dobrze wykonać.
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.:-Doklony:

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jak moge bronic sie przed infekcjami?
    By R2D2 in forum BEZPIECZEŃSTWO
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21-06-10, 19:13
  2. Jak się chronić przed poborem?
    By MarcinM in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 20-07-09, 15:02
  3. Modem przed routerem
    By konkordpl in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-04-09, 13:35
  4. Blokada strony przed zapisaniem
    By pedro1002 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23-04-06, 14:39
  5. W tajemnicy przed studentami
    By tomasz rakoczy in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 30-08-05, 14:33

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer