Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 160
  1. #141
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Oj, niestety, części (większości?) programów nie można sobie ręcznie kopiować. Działają tylko w miejscu, gdzie zostały zainstalowane. Przenosić można programy w specjalnej wersji (portable).

    Jeśli przeniesienie uszkodzonego programu z powrotem nie pomoże, to jedyny sposób naprawy to zainstalowanie go na nowo w tym samym miejscu. Instalatory wielu programów mają poza tym opcję "napraw", można się dostać do niej przez Panel Sterowania -> Dodaj/Usuń Programy.

  2. #142
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    Teraz już wiesz,że nie tędy droga do odchudzania systemu(katalogi Program files, Document and seting masz niewielkie i nic nie zaoszczędzisz nawet jak byś przeniósł cały katalog Program files to jest 1,5 GB a szukamy 10 GB.Domyślam się dlaczego masz 15GB zajęte na system, ale chcę się upewnić(dlatego sugerowałem w krusaderze zobaczyć ile ważą katalogi.
    A teraz moje sugestie jak naprawić "odchudzanie systemu"
    1 nie wpadaj w panikę
    2 Skopiuj pliki obrazu partycji (wydruk) do katalogu na dysku E(założ katalog np kopiesystemu.
    3 Utwórz slaxem kopie systemu w tym stanie jak jest teraz(na wszelki wypadek).Kopie systemu rób zawsze na partycji FAT32 sda6.Potem możesz je skopiować na dysk E(masz dużo miejsca na E).Zawsze będziesz mógł odtworzyć system i spróbować postąpić jak sugerował Jurgi.
    4 Odtwórz kopie systemu slaxem z pliku wydruk wpisz w partimage ścieżkę /mnt/sda6/wydruk.000 (UWAGA nie zapomnij zaznaczyć restore partition)

    Przywrócenie partycji ze slaxa usuwa WSZYSTKO z partycji i przywraca stan z dnia robienia kopi,więc przed odtwarzaniem nic na C: nie trzeba robić i tak wszystko będzie usunięte.
    Oczywiście poprawki które zainstalowałeś po zrobieniu kopii przepadną.
    Pisałem wcześniej że kopie dobrze jest robić po większych modyfikacjach systemu.(jeżeli aktualizacje trwały długo to kopia systemu po aktualizacjach byłaby teraz potrzebna).
    Proponuje żebyś trzymał jak najwięcej kopii systemu w katalogu na dysku E i usuwał najstarsze gdy będzie potrzebne miejsce.

    Powodzenia

  3. #143
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze,Jurgi...

    Witam uprzejmie i przystępuję do serii pytań odnoszących sie do zaleceń,które nie do końca rozumiem.Teraz będę ostrożniejszy i w razie wątpliwości będę 3 razy pytał zanim coś zrobię.Chyba nie będziesz miał mi tego za złe?
    Teraz do rzeczy.
    Już wcześniej próbowałem naprawy przez opcję Napraw w Dodaj/Usuń.Tylko część programów na to zareagowała.Np.Roxio nie! Nie wiem,czy jest on potrzebny (może od niego zależy praca innych programów?) , bo ja nigdy go nie używałem.Otrzymałem go od producenta wraz z laptopem, ale w Dodaj/Usuń tam gdzie podawane są wielkości oprócz nazwy jego składników(opcji?)było pusto.

    sgueeze tu nie rozumiem:
    2 Skopiuj pliki obrazu partycji (wydruk) do katalogu na dysku E(założ katalog np kopiesystemu.
    Czy mogę to zrobić w TC a po skopiowaniu na dysk E mam tę kopię pozostawić czy usunąć z dysku F ?
    Kopię systemu w obecnym stanie należy zrobić przed czy po skopiowaniu do E kopii systemu"wydruk"?

    Nie rozumiem również tego:
    Zawsze będziesz mógł odtworzyć system i spróbować postąpić jak sugerował Jurgi.
    .
    Nie doczytałem się co tu sugerował Jurgi.

    Również nie rozumiem tego polecenia:
    4 Odtwórz kopie systemu slaxem z pliku wydruk wpisz w partimage ścieżkę /mnt/sda6/wydruk.000 (UWAGA nie zapomnij zaznaczyć restore partition)
    .
    Poco w takim razie kopiowanie systemu z F na E i poco partycja F, jeśli polecasz następnie kopiować utworzoną na niej kopię systemu na dysk E.Czy nie można od razu zrobić kopię systemu na E? I chyba najważniejsze pytanie, po co kopiować kopię systemu z F do E kiedy mam przywrócić system na Slax-partimage?
    Jak widać jestem jeszcze bardzo "zielony", ale więcej takich numerów bez pytania nie będę robił.
    Teraz z niecierpliwością i niepokojem oczekuję na fachową lecz "łopatologiczną" odpowiedź aby rozwiać swe wątpliwości i przystąpić do "dzieła".:hmmm::???:To chyba jego robota-:zlosliwy_duszek:
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. #144
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    Możesz skopiować TC .Jak napisałem skopiuj to znaczy zostaw pliki na dysku F.Jak napiszę przenieś to oznacza skasuj pliki z dysku żródłowego.
    Kopie na dysk E robimy przed kopią systemu na wszelki wypadek(np możesz niechcący nadpisać pliki obrazu na F)
    Znajomemu się to przydarzyło nie zaznaczył opcji restore i mimo że program zapytał czy ma nadpisać pliki(overwrite) odruchowo dał ENTER i zamiast przywrócić system zniszczył jedyną kopie systemu.
    Kopie stanu obecnego robimy na wszelki wypadek(gdyby nie wyszło przywracanie systemu z kopii "wydruk"
    Nie zalecam tworzenie kopii na dysku E(system NTFS jest obsługiwany przez slax ale jest możliwość błędu zapisu)
    Odtwarzać możesz spokojnie z dysku E podając właściwą ścieżkę /mnt/sda5/kopiesystemu/wydruk.000 (jeżeli oczywiście skopiujesz na dysk E do katalogu kopiesystemu)

    pozdrawiam

  5. #145
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    U mnie ścieżka,którą wpisałem w oknie "Partition Image 0.6.7 w pasku Image file to create/use była taka: /mnt/sda6/wydruk a w oknie zapisz partycję do pliku obrazu : /mnt/sda6/wydruk.000
    Czy mam jak dałeś w przykładzie wpisać tak:
    /mnt/sda6/kopiasystemu/wydruk.000 wstawiając "kopiasystemu" czego w ścieżce nie było?
    Piszesz:
    Znajomemu się to przydarzyło nie zaznaczył opcji restore i mimo że program zapytał czy ma nadpisać pliki(overwrite) odruchowo dał ENTER i zamiast przywrócić system zniszczył jedyną kopie systemu.
    .
    Jak z tego zrozumialem muszę zaznaczyć opcję restore i na co mam kliknąć kiedy program wyświetli overwrite -Tak,OK czy coś innego?
    Myślę,że poprawki do windy da sie uzupełnić ?:hmmm:
    Jeszcze dla pewności jedno pytanie. Tak to wygląda u mnie w TC:

    Czy mam kopiować kolejno wszystkie 13 folderów"wydruk" czy i te foldery powyżej?:hmmm:
    Pozdrawiam.

  6. #146
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    oczywiście /mnt/sda6/wydruk.000
    Program nie wyświetli overwrite jak zaznaczysz restore.(znajomy zamiast odtworzyć system wybrał opcje create i utworzył nową kopie systemu niszcząc starą i miał kopie zepsutego systemu
    Trzeba skopiować tylko wszystkie pliki wydruk.(pozostałe to są foldery systemowe)
    pozdrawiam

    gdybys chciał odtwarzać z E to ścieżka /mnt/sda5/Moje dokumenty/Kopie_systemu_Slax-em/wydruk.000
    ale lepiej odtwarzaj z F
    Pamiętaj o odmontowaniu partycji sda2 przy robieniu kopi i przy odtwarzaniu

  7. #147
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueeze

    Niestety okazało się,ze jest za mało miejsca na F: aby cała kopia się zmieściła. Zabrakło dosłownie kilka MB. Tak jak radziłeś zobaczyłem backupy Odkurzacza i dodatkowo Wisa Registry Cleaner i usunąłem prawie 90% backupów Odkurzacza i około 80% WRC. System zmniejszył się do niecałych 12GB.
    Przystępuję do robienia aktualnej kopii obrazu systemu.
    Pozdrawiam

  8. #148
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    dobrze że udało się przywrócić system z kopii.Usuń resztę backupów i zobacz w krusaderze wielkość katalogów.Będziemy dalej odchudzać C: 12GB to też dużo i długo trwa robienie kopii i odtwarzanie.
    pozdrawiam
    nie odchudzaj samodzielnie

  9. #149
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    186
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sgueze

    Dopiero teraz znalazłem czas i usiadłem do kompa.Dokładnie zostało 11,45GB.Zobaczę w Krusaderze i Ci napiszę.
    Męczy i ciekawi mnie jedno pytanie, jeśli system padnie i po włączeniu laptopa ekran będzie czarny i nie będzie na nic reagował (podobną sytuację opisał inny użytkownik a Ty doradziłeś mu format) co wtedy mam robić i jak można uruchomić laptopa? Czy wtedy można skorzystać z kopii obrazu systemu zrobionej w Slax-partimage? Ale jak się dostać do partycji na której jest kopia,czy w takiej sytuacji da się uruchomić komputer w trybie awaryjnym i wejść na partycję sda6 na której mam kopię? Cały czas się nad tym zastanawiam,bo poco robienie kopii systemu jeśli w najbardziej krytycznej sytuacji nie można by było z niej skorzystać.
    Co mi na to odpowiesz?
    W odpowiedzi na moje pytanie dotyczące ścieżki do kopii systemu gdyby przyszła potrzeba postawienia systemu odpowiedziałeś tak:
    oczywiście /mnt/sda6/wydruk.000
    i dalej:
    gdybys chciał odtwarzać z E to ścieżka /mnt/sda5/Moje dokumenty/Kopie_systemu_Slax-em/wydruk.000
    .
    I stąd moje pytanie,czy zawsze jeśli ścieżka do dysku F wygląda jak w pierwszym cytacie, to gdy kopia jest przeniesiona na dysk E zawsze trzeba dodawać "/Moje dokumenty/Kopie_systemu_Slax-em/wydruk(lub kopia czy inna nazwa).000 ?
    :hmmm:
    Pozdrawiam.:-D

  10. #150
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    właśnie na takie sytuacje jest kopia systemu i Slax live CD.Odpalasz kompa ze slaxa i przywracasz system z kopi.Ze slaxa masz dostęp do wszystkich zasobów komputera(jesteś zalogowany jako root)
    Nie ma co kombinować windows tryb awaryjny itd.Szybciej i pewniej przywrócisz system z kopi używając slaxa i partimage.
    Jeżeli byś chciał przywracać system z dysku E to trzeba podać odpowiednią ścieżkę /mnt/sda5/ i katalog w którym jest plik obrazu systemu i nazwę pliku z którego chcesz odtwarzać.(sugeruje jakiś katalog z krótką nazwą, żeby za dużo nie trzeba było wpisywać w partimage)
    Przywracanie systemu slaxem też usuwa WSZYSTKO z partycji i tworzy partycje z obrazu.
    W przypadku gdyby uszkodzeniu uległ dysk postępujesz tak samo tylko wcześniej tworzysz partycje na nowym dysku (sda2 koniecznie 20000 MB lub więcej) i odtwarzasz system z obrazu wypalonego na CD.Jak odchudzisz system do rozsądnych rozmiarów to nie zaszkodzi nagrać plików obrazu na CD.

    format zaleciłem z powodu,że instalacja została przerwana na skutek braku zasilania i nie wiadomo co jest na dysku i instalator może "zgłupieć".Sformatowanie partycji C: usunie śmieci pozostałe po przerwanej instalacji.A żeby sformatować to poleciłem live CD z odpowiednimi narzędziami do wyboru 100MB lub 45 MB do pobrania(to live CD to też linuks z graficznym interfejsem tylko po angielsku)
    To jest kompletny system operacyjny upakowany na 45MB dający dostęp do wszystkich zasobów komputera.

    pozdrawiam

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jak moge bronic sie przed infekcjami?
    By R2D2 in forum BEZPIECZEŃSTWO
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21-06-10, 19:13
  2. Jak się chronić przed poborem?
    By MarcinM in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 20-07-09, 15:02
  3. Modem przed routerem
    By konkordpl in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-04-09, 13:35
  4. Blokada strony przed zapisaniem
    By pedro1002 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23-04-06, 14:39
  5. W tajemnicy przed studentami
    By tomasz rakoczy in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 30-08-05, 14:33

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer