Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    November 02
    Postów
    514
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Odnośnik do pliku lokalnego

    Witajcie.

    Mam stronkę z takim uproszczonym kodem:

    Kod:
    <html>
    <body>
    
    plik.pdf
    
    </body>
    </html>

    Dodam, ze w/w plik znajduje się na webowym serwerze w internecie.

    Założenie jest takie aby po kliknięciu w odnośnik strony znajdującej się w internecie załadował się plik znakjdujący się na dysku lokalnego serwera.

    Nie zagłebiajmy się czy takie rozwiązanie takie ma sens, czy nie. Dla mnie ma. Jest to połączenie serwisu internetowego zewnętrzengo z intranetem.

    W Internet Explorze działa, ale w FireFoxie już nie.

    Jak zapisać prawidłowo znacznik <a href=""> aby działało to również w firefoksie?

    Ciekawostkę jest fak, że po wpisaniu w firefoksie do paska adresu:

    Kod:
    file&#58;/////serwer/folder/plik.pdf
    uruchamia sie poslusznie Acrobt Reader.

    Gdy takie samo coś umieszczę w linku, już nie działa... (?)

    Pomóżcie.

    Pozdrawiam,
    Tomek Rakoczy

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    February 07
    Postów
    3
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Re: Odnośnik do pliku lokalnego

    Można stworzyć dwie strony zależne od przeglądarki.
    Link do skryptu javascript:
    http://webmaster.helion.pl/kurshtml/skrypt/browdep.htm

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    589
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Link jest dobry ale najlepiej postaw tam jakiegoś choćby apacha i odwołuj się za pomocą adresu ip. Będziesz mógł określić za pomocą PHP czy konfigu apacha które pliki mają się zapisywać a które otwierać (zgaduję, że w ff zamiast otwórz jest zapisz). Ściągnij xampp - możesz za pomocą kliknięcia zainstalować apache jako usługę systemową.

    Co do ff to masz tam coś takiego (2.0) - ustawienia -> treść -> typy plików -> zarządzaj. I tam masz domyślne akcje. To jes chyba brane pod uwagę przy takiej formie linków (bo przed przesłaniem nie możesz wysłać nagłówków, które mówią czy plik ma być otwarty czy zapisany). Nie wiem czy uda się to otworzyć w readerze ale jeśli masz wtyczkę AR do ff to powinien się dokument otworzyć w oknie przeglądarki.

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    February 05
    Postów
    88
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Ze względów bezpieczeństwa FF ma zablokowane otwieranie linków odwołujących się do plików lokalnych. Skoro to jest intranet to czy nie prościej postawić apache i do niego się odwoływać? Nie ma przynajmniej problemów z aktualizacją takiego pliku...

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer