Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    August 09
    Postów
    1
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    CSS tło stopki

    Witam.
    Mam problem ze stopką w mojej stronie htm, stopka nie "dotyka" krawędzi strony tak by zapełniła cały dolny pasek. Wygląda to tak


    o to kod css .stopa to styl stopki

    Kod:
    <style type="text/css">
    .stopa {
    	background-image: url("stopka.png");
    	background-repeat: repeat-x;
    	background-position: bottom center;
    }
    body {
    	background-color: #ffffff;
    	background-image: url("tlo.png");
    	background-repeat: repeat-x;
    	background-position: top center;
    	}
    
    .style1 {
    	border-width: 0;
    	background-color: #008000;
    }
    .style3 {
    	background-color: #FF0000;
    	background-repeat: repeat-x;
    	color: #FFFFFF;
    	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    	font-size: small;
    }
    .style4 {
    	background-color: #00FF00;
    	background-image: url("menulewa.png");
    	background-repeat: repeat-x;
    }
    .style5 {
    	background-color: #FFffff;
    	background-image: url("tlopost.png");
    	background-repeat: repeat-x;
    
    }
    .style6 {
    	background-color: #115599;
    	background-image: url("prawybokcaly.png");
    	background-repeat: repeat-y;
    	
    }
    .2 {
        background-image: url("prawybokdol.png");
    	background-repeat: repeat-y;
    }
    .style8 {
    	color: #FFFFFF;
    	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    	font-size: small;
    	background-color: #FF00FF;
    }
    .style9 {
    	color: #FFFFFF;
    	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    	font-size: small;
    	background-color: #FFFF00;
    	background-image: url('menulewa.png');
    }
    .style10 {
    	color: #FFFFFF;
    	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    	font-size: small;
    	background-color: #00FF00;
    }
    .style11 {
    	color: #FFFFFF;
    	font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    	font-size: small;
    	background-color: #00FFFF;
    }
    .witamy { display: block; width: 185px; height: 30px; 
                 background: url(witamy.png) 
                 top left no-repeat; 
                 border: 0px }
    a:hover { background-position: 0 -30px;  
    }
    .firma { display: block; width: 160px; height: 30px; 
                 background: url(firma.png) 
                 top left no-repeat; 
                 border: 0px }
    a:hover { background-position: 0 -30px;  
    }
    .oferta { display: block; width: 153px; height: 30px; 
                 background: url(oferta.png) 
                 top left no-repeat; 
                 border: 0px }
    a:hover { background-position: 0 -30px;  
    }
    .info { display: block; width: 128px; height: 30px; 
                 background: url(info.png) 
                 top left no-repeat; 
                 border: 0px }
    a:hover { background-position: 0 -30px;  
    }
    .kontakt { display: block; width: 172px; height: 30px; 
                 background: url(kontakt.png) 
                 top left no-repeat; 
                 border: 0px }
    a:hover { background-position: 0 -30px;  
    }
    
    
    </style>
    a o to kod htm

    Kod:
    <body>
    <div class="stopa">
    <center><div class="stopa"><table style="width: 975px; height: 589px" cellspacing="0" cellpadding="0">
    	<tr class="style1">
    		<td colspan="6" style="height: 152px" class="style1"><object data="mate.swf" width="975" height="152" type="application/x-shockwave-flash">
    
    
     <img src="rysunek.gif" alt="Rysunek zastępczy" width="100" height="60" />
    
    </object></td>
    	</tr>
    	<tr>
    		<td class="style9" style="width: 185px; height: 30px"><a href="index.htm" class="witamy"></a></td>
    		<td class="style10" style="width: 160px; height: 30px"><a href="firma.htm" class="firma"></a></td>
    		<td class="style11" style="width: 153px; height: 30px"><a href="oferta.htm" class="oferta"></a></td>
    		<td class="style8" style="width: 128px; height: 30px"><a href="info.htm" class="info"></a></td>
    		<td class="style3" style="height: 30px"><a href="kontakt.htm" class="kontakt"></a></td>
    		<td style="height: 30px; width: 177px;" class="style4"></td>
    	</tr>
    	<tr>
    		<td style="height: 338px; width: 907px;" class="style5" colspan="5"><br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		<br />
    		</td>
    		<td style="width: 177px;" class="style6"></td>
    	</tr>
    	<tr>
    		<td colspan="6" style="height: 69px">&nbsp;</td>
    	</tr>
    </table>
    
    </center>
    
    
    </body>
    
    </html>

  2. #2
    Uczestnik Forum
    Dołączył
    August 09
    Postów
    69
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jak dla mnie zapomniałeś o tym, że body domyślnie ma marginesy i padding inne niż 0. Ogólnie rzecz biorąc układanie layoutu tabelami to już archaizm i powinno się tego unikać jak ognia. Zresztą zrób reset ustawień elementów na początku stylu, lub załącz plik reset.css z netu. Dopiero wtedy ustawiaj style by widzieć efekty.

  3. #3
    Początkujący
    Dołączył
    February 09
    Postów
    20
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dobrze jest zastosować coś takiego w arkuszu css

    Kod:
    * {margin:0; padding:0;}

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer