Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42
Temat: Jak posługiwać się GIMP-em?
-
14-10-09, 17:39 #21
- Siła Reputacji
- 0
Witam. Dawno na fDi nie zaglądałem
@andrzej2y http://www.gimpuj.info czyli Polskie Forum Użytkowników GIMP-a. Miłej lektury
[ot]Jak widzę w kwestii technicznej forum, "guzik" się zmieniło.[/ot]
-
17-10-09, 12:42 #22
- Siła Reputacji
- 0
szary_user
Witam Cię uprzejmie. Chyba niezbyt uważnie czytałeś to co napisałem Jurgiemu.Właśnie skarżyłem się że nie daję sobie rady z wykonaniem tęczy w/g tutorialu zamieszczonego na tym forum do którego mnie odesłałeś.
Często porady zamieszczane w tych tutkach nie podają kolejnych kroków w każdej fazie "wykonawstwa" a jedynie szybkie przejście z fazy do fazy i screeny finalne poszczególnych faz. Nie ma tam np. porady jak wykonać te łuki tęczy aby miały ten sam promień (krzywiznę) a kolory układały się jeden obok drugiego i nie zachodziły na siebie i nie eliminowały się na wzajem.
Wykonanie grafiki w/g wielu tutoriali sprawia początkującym problemy, co widać po pytaniach zamieszczanych na forum. Odpowiedzi niektórych zaawansowanych userów są doskonałe. Pozwalaja natychmiast zrozumieć zagadnienie i popełniane błędy ale inni odpowiadają bardzo enigmatycznie odsyłając właśnie do tutoriali czy na forum gdzie początkujący nie mógł znaleźć rozwiązania interesującego go problemu.
Stąd moje posty i pytania zawarte na tym forum.
Pozdrawiam
-
17-10-09, 16:30 #23
- Siła Reputacji
- 0
Zapewne część tutoriali jest pisanych (z rozmysłem lub przez przypadek) dla osób bardziej zaawansowanych, więc nie tłumaczy pewnych rzeczy, które autor tutoriala uważa za proste i podstawowe.
Dlatego sugerowałem podręcznik z księgarni, gdzie na pewno będą omówione właśnie podstawy.
Alternatywnie - kiedy nie wychodzi nam wykonanie tutoriala, należy go odłożyć i spróbować prostszego, tamtem pewnie stanie się prosty po nabraniu większej wprawy.
-
17-10-09, 20:18 #24
- Siła Reputacji
- 0
andrzej2y
andrzej2y.
Chyba niezbyt uważnie czytałeś
Właśnie skarżyłem się że nie daję sobie rady z wykonaniem tęczy w/g tutorialu zamieszczonego na tym forum do którego mnie odesłałeś.
1. Piszesz dużo lecz nic z tego nie wynika.
2. Gdzie link do tutoriala z którym masz problem ?
3. Gdzie grafika na której prezentujesz efekt swojej pracy z zaznaczeniem tego co według Ciebie jest nie tak ?
4. Tutorial znalazłem.
5. ... i nie tylko, ale nie będe rozwijał tej myśli dla własnego spokoju
6. Podsumowanie. Jesteś bardzo nie precyzyjny. Nie skupiasz się na "problemie", piszesz zbędne elaboraty.
7.
7.1. zaczynasz od lewej zewnętrznej linii. w ustawieniach wybierasz Klikasz "przeglądaj" i ustawiasz "odstęp" na minimum.Punkty łuku stawiasz według kolejności na obrazku. Analogicznie reszta ustawiając punkty następnych łuków w pobliżu tych z pierwszego łuku. Reszta według tutka.
8. hasło dla google: Helion gimp
9. Podręcznik Użytkownika do gimp-a 2.6 PL
-
17-10-09, 20:52 #25
- Siła Reputacji
- 0
Ten tutorial na forum nie jest taki zły. Stworzenie Gfigurami paru równoległych łuków jest spokojnie do przeprowadzenia - trzeba tylko nabrać wprawy i pamiętać, że się to robi używając trzech punktów i że jeśli zrobimy coś krzywo to za pomocą opcji "przesuń pojedynczy punkt" można przesunąć/przedłużyć/skrócić/itd. łuk. A potem jak już mamy na obrazku warstwę z paroma łukami w różnych kolorach (Najpierw się gfigurami tworzy łuk, a potem mu wybiera kolor), to można je "zniekształcić wiatrem" i "rozmyć gaussem". Jeszcze można krycie warstwy z "tęczą" ustawić na mniej niż 100% i już mamy taki efekt jak na obrazku - zrobienie tego zajęło mi ze 20 min - robiłem to pierwszy raz w życiu, kolory są przypadkowe.
-
18-10-09, 11:12 #26
- Siła Reputacji
- 0
-
18-10-09, 11:18 #27
- Siła Reputacji
- 0
Grzech...
Dziękuję, będę próbował. Czy będziesz miał coś przeciwko temu,że w razie dalszych kłopotów z GIMP-em napiszę do Ciebie na PW ?
Pozdrawiam.
Edytuje żeby jeszcze raz podziękować. Tęcza mi wyszła.
Gdyby w tutku były te rady, które otrzymałem od Ciebie i Szarego_usera nie miałbym większych problemów. Jednak dla początkujących dodałbym,że aby dodawać kolory tęczy należy dla każdego koloru oddzielnie klikać na Filtry>Rendowanie>Gfigury i wtedy wszystko będzie jasne.
Niestety na forum GIMP-a w Pomocna dłoń nikt mi nie pomógł i nie odpowiedział, co uważam za duży błąd forum GIMP-a, jeśli chce aby posługiwanie się tym programem nie odstraszało początkujących i nie "odsyłało" ich do innych tego typu aplikacji..
Jednak tu na forum początkujący bardziej możne liczyć na zrozumienie i pomoc.
A to mi przy użyciu GIMP-a wyszło.Trochę "zabawkowe" ale połączyłem 2 próby:
Z pewnością ta "produkcja" ma wiele wad i niedociągnięć ale to moja pierwsza taka gimpowa praca, tak że jeśli dostane uwagi krytyczne i dalsze podpowiedzi będę wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam.
-
18-10-09, 23:35 #28
- Siła Reputacji
- 0
-
25-05-10, 13:34 #29
- Siła Reputacji
- 0
-
25-05-10, 19:39 #30
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)