Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
Hybrid View
-
08-01-10, 22:57 #1
- Siła Reputacji
- 0
Irlandia - nie bluźnij! Ateiści - spadaj!
25 tysięcy euro grzywny można dostać za bluźnierstwo. W rozumieniu tego słowa oznacza to: "opublikowanie lub wypowiedzenie treści w sposób oczywisty nadużywających lub obraźliwych wobec kwestii świętych dla którejkolwiek religii, przez co w sposób umyślny wzbudza się oburzenie znacznej liczby wyznawców tej religii".
Na wydanie w styczniu tego roku rozporządzenie odpowiadają niezadowoleni ateiści wydając serię antyreligijnych cytatów. Całość na stronie GW.
Całe szczęście, że u nas nie chce się chronić na siłę innych wyzwań. Chociaż... uwzględniając zamach na krzyże w Polsce to sam już nie wiem...
Powinni karać czy nie powinni?
-
10-01-10, 05:03 #2
- Siła Reputacji
- 0
co złego w tym ze kara sie za bluźnierstwo? Sama ostatnio usłyszałam od ortodyksyjnego muzułmanina ze moja religia to religia dla złych ludzi, niedorozwinietych a liczy sie tylko Allah. Mogłabym mu tlumaczyc ze miedzy chrzescijanstwem a islamem jest ogromna roznica a on i tak bedzie przy swoim. Wyzywajac moja religie od najgorszych.
-
10-01-10, 11:55 #3
- Siła Reputacji
- 0
To czy chrześcijanie są źli czy dobrzy jest dyskusyjne. Z informacjami jakimi media nas karmią, a także, przeglądając inne źródła w pewnym stopniu podziwiam głębię wiary muzłumanów.
Mimo, że słyszy się o licznych zamachach i atakach terrorystycznych, to czynią to w imię wiary. Chyba, że jest to tak silna indoktrynacja, że są ogłupieni przez innych, stojących w hierarchii nieco wyżej.
Przecież ci co giną w atakach samobójczych to zazwyczaj jakieś płotki, a nie wysocy rangą... To też daje do myślenia.
-
04-11-10, 14:25 #4
- Siła Reputacji
- 0
"Imagine all the people living life in peace"
Szkoda, ze nie ma osobnych kraju: chrzescijanie, muzulamanie, ateisci. Wtedy kazdy kraj mialby swoje przepisy, nie byloby zamachu na krzyze, a z drugie strony nie trzebabyloby placic za nierozwaznie wypowiedziane slowa. Niestety zyjemy obok siebie i chyba nie znajdziemy rozwiazania na udane wpolzycie miedzykulturowe.:???:
-
10-07-11, 22:29 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
11-07-11, 11:01 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
11-07-11, 12:06 #7
- Siła Reputacji
- 0
... a to ciekawe ... pisze Grzech [sic!] ""Jak ktoś się czuje dotknięty żartami ze swoich przekonań, albo ich krytyką to znaczy że ma problem"" ... to można kpić z czyichś przekonań ... ? nie wiedziałam ... dzięki za info ... a jest jakiś art na który można się w razie czego powołać ... ?
dodam gwoli ścisłości ... wiara albo przekonanie że Bóg istnieje albo nie to jedno a sposób w jaki demonstrujemy i lub albo narzucamy innym swoje przekonania to dwa ... ani jedno ani drugie nie powinno padać ofiarą kpin czy żartów ...
natomiast stanowienie praw takich jak w Irlandii to fakt ... kpina ze zdrowego rozumu ... albowiem nikt nie może mi zabronić wyrażania moich przekonań lecz może mi uniemożliwić ich narzucanie o czym jednak co poniektórzy zapominają ale też prawo ma chronić mnie przed drwinami innych ...... z tytułu moich przekonań ...
Ostatnio edytowane przez rebecca2001 ; 11-07-11 o 12:14 Powód: uzupełnienie myśli
-
11-07-11, 13:54 #8
- Siła Reputacji
- 0
A czemu nie można kpić z czyichś przekonań? Bóg nie ma poczucia humoru i się obrazi? Nie wygłupiajmy się. Ci, którzy tak strasznie się obrażają po prostu nie są pewni swoich przekonań, bo normalny człowiek który naprawdę wierzy w to co mówi, to ma w nosie czyjeś zdanie na ten temat. Normalny człowiek ma też poczucie humoru pozwalające mu zauważyć, że żarty to nie świętokradztwo.
-
11-07-11, 15:35 #9
- Siła Reputacji
- 0
... nie kpimy z przekonań Boga ... kpimy z ludzi ... a to różnica ... tak myślę ...
"opublikowanie lub wypowiedzenie treści w sposób oczywisty nadużywających lub obraźliwych wobec kwestii świętych dla którejkolwiek religii, przez co w sposób umyślny wzbudza się oburzenie znacznej liczby wyznawców tej religii".
zapomniałam dodać ...... wklejka od dankota
pokornie proszę o wybaczenie ...Ostatnio edytowane przez rebecca2001 ; 11-07-11 o 15:41 Powód: temat dotyczy wyznawców a nie Boga
-
11-07-11, 19:13 #10
- Siła Reputacji
- 0
Nie kpimy z ludzi tylko z ich pomysłów.
Katolickie obyczaje ośmieszał m.in. ksiądz Antony De Mello. Teraz by mu wlepili za to karę, a książki pełne historii wyśmiewających religijne obyczaje jak nic zostały by skonfiskowane i zniszczone.
Z tą ustawą jest problem w tym co ktoś uważa za "oczywiste". Krzyż z puszek albo pomalowany na różowo to już będzie obraza czy nie? Buddyści na ogół tworzyli przedmioty religijne z tego co było pod ręką, więc np gigantyczne dordże z puszek uznali by za praktyczny pomysł. I buddyści i chrześcijanie spokojnie patrzą na karykatury papieża czy Buddy, ale już muzułmanie na widok karykatury Mahometa dostają piany na ustach i chcą przeprowadzać egzekucję. No to co? - Wyśmiewanie przywódców religijnych jest zakazane czy nie? Jak to ustalą? Co będzie prowokacją, a co nie? W Wielkiej Brytanii księża używają nadmuchiwanych kościołów co moim zdaniem jest śmieszne i co? - Zostanę skazany jak będę pękał ze śmiechu patrząc na taką "świątynię"?
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki