Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    83
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Problem z zainstalowaniem systemu w komputerze

    Witam mam taki problem otóż chcę kumplowi postawić system na komputerze który jest i tak praktycznie sprzed wojny jeszcze ale mniejsza z tym.Do czego zmierzam gdy po restarcie chcę odpalić płytę z systemem Windows XP Professional 32 bity niema botowania z płyty mimo iż wcześniej wszedłem do biosu i zmieniłem aby było botowanie bo tak ustawione niestety nie było.Taka informacja na czarnym tle zaraz po włączeniu komputera mi się ukazuje. American Megatrends AMBIOS (C) 2001 American Megatrends Inc., K7S5A Release 06/26/2002 S AMD Athlon (tm) Prosessor,1100MHz Checking NVRAM.. 393216KB OK DEL:Setup F:8 Boot Menu F12:Network boot Auto-Detecting Pri Master.. IDE Hard Disk Auto-Detecting Pri Slave...ATAPI CDROM Auto-Detecting Sec Master..Not Detected Auto-Detecting Sec Slave...Not Detected Pri Master: 3.19 ST340016A Ultra DMA Mode-,S.M.A.R.T. Capable but Disabled Pri Slave : SB00 TSSTcorp CDDVDW SH-S222A Niema żadnej reakcji z strony kompa ani mysz i klawiatura nie reagują co może być tego przyczyną hmmm.....?????Będę ogromnie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tak irytującego mnie problemu.Czekam z niecierpliwością na reakcję z waszej strony.

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    November 09
    Postów
    380
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał SHINGO1972 Zobacz post
    Witam mam taki problem otóż chcę kumplowi postawić system na komputerze który jest i tak praktycznie sprzed wojny jeszcze ale mniejsza z tym.
    Niekoniecznie mniejsza z tym, bo to rodzi kilka dodatkowych problemów, m.in. ze sterownikami. Ale po kolei.

    Czy ten czarny ekran pojawia się tylko raz, czy samodzielnie restartuje? Bo być może siadła Ci bateria od biosa. Miałem tak kiedyś.

    Cytat Napisał SHINGO1972 Zobacz post
    Do czego zmierzam gdy po restarcie chcę odpalić płytę z systemem Windows XP Professional 32 bity niema botowania z płyty mimo iż wcześniej wszedłem do biosu i zmieniłem aby było botowanie bo tak ustawione niestety nie było.
    Hmm. Na prehistorycznych komputerach XP może się nie sprawdzić. A gdybyś tak spróbował zainstalować np. Linux Ubuntu? Są dwa powody:
    • Bardzo przyjemnie się pracuje, jest interfejs graficzny i zżera mniej zasobów...
    • Sprawdziłbyś czy czasem to nie wina złej płyty XP.

    Moja propozycja to włożyć płytę Ubuntu i odpalić wersję Lite
    Jeśli i ta się nie odpali, to wina będzie leżeć po stronie sprzętu.
    Cytat Napisał SHINGO1972 Zobacz post
    Taka informacja na czarnym tle zaraz po włączeniu komputera mi się ukazuje. American Megatrends AMBIOS (C) 2001 American Megatrends Inc.,
    K7S5A Release 06/26/2002 S AMD Athlon (tm) Prosessor,1100MHz
    Checking NVRAM.. 393216KB OK
    DEL:Setup F:8 Boot Menu F12:Network boot
    Auto-Detecting Pri Master.. IDE Hard Disk
    Złącza IDE bywają zawodne. Spróbuj podpiąć inne taśmy, być może ta jest uszkodzona. Poza tym nie ma pewności czy dysk jest ok. Lepiej sprawdzić go na innym kompie. Jeśli wina dysku, wymienić go. Jeśli wymieniać to kupić przejściówkę ATA-SATA i kupić dysk SATA.
    Cytat Napisał SHINGO1972 Zobacz post
    Auto-Detecting Pri Slave... ATAPI CDROM
    Auto-Detecting Sec Master..Not Detected
    Auto-Detecting Sec Slave...Not Detected
    Jeszcze jedna rzecz. Sprawdź czy masz dobrze ustawione zworki. Najlepiej na Cable Select, wtedy podłączy automatycznie zależnie od podłączenia taśm. A jesli się nieco znasz to ustaw zworkę, żeby dysk twardy był na Primary master a CDRom na Primary slave.

    Cytat Napisał SHINGO1972 Zobacz post
    Pri Master: 3.19 ST340016A Ultra DMA Mode-,
    S.M.A.R.T. Capable but Disabled
    Pri Slave : SB00 TSSTcorp CDDVDW SH-S222A...
    Seagate Barracuda w podanej wersji są niestety awaryjne. To taka czarna owca w stadzie. Sprawdź na innym kompie czy CDROM działa dobrze.

    Daj znać jak będziesz coś wiedział

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11-02-09, 10:13
  2. Windows Xp problem z zapora systemu
    By piotrek92eo in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06-08-08, 10:04
  3. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-09-07, 20:11
  4. Problem z przywracaniem systemu !!!
    By tolek1 in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 08-01-07, 22:11
  5. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 27-08-05, 12:25

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer