Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75
-
20-01-10, 10:32 #1
- Siła Reputacji
- 0
Kara Śmierci - debata ogólnopolska
Witam
Chciałem wszystkim zaprezentować jaka stronkę ostatnio znalazłem.
http://karasmierci.org
Prowadzona jest tam debata na zasadzie sondy czy warto wprowadzić karę śmierci do naszego prawa. Patrząc na to co się nierzadko ostatnio zdarza sam się zacząłem nad tym zastanawiać.
Ja już wziąłem udział w tej sondzie, warto, aby jak największa liczba osób wyraziła swoje zdanie
http://karasmierci.org/za-oraz-przeciw/
Prześlijcie to wszystkim znajomym, roześlijcie to na innych forach, może rząd zobacz, że nie można tego tematu zamiatać pod dywan i trzeba zrobić debatę na ten temat wreszcie.
-
20-01-10, 17:07 #2
- Siła Reputacji
- 0
Stek idiotyzmów, wybacz.
może rząd zobacz, że nie można tego tematu zamiatać pod dywan
-
23-01-10, 15:56 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
25-01-10, 10:19 #4
- Siła Reputacji
- 0
Co ma zrobić rząd ? Poprowadzić debatę nad radykalniejszym karaniem morderców. A co ma zrobić matka zamordowanego syna ? Przeczytaj proszę:
http://karasmierci.org/zabili-by-zob...iera-czlowiek/
A poza tym ja nie opowiadam się za którąś ze stron tylko chciałem wywołać debatę, jeśli masz swoje zdanie to zagłosuj albo dodaj swoją opinię na tej stronce.
Temat jest od lat mocno kontrowersyjny w społeczeństwie nie tylko naszym. Zobaczcie , że nie wszędzie na świecie kara śmierci jest zniesiona i nie mówię tu o zaściankowych Państwach. Z drugiej strony, stracić życie może ktoś całkiem niewinny nieposiadający np. dobrego alibi.
-
25-01-10, 11:35 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
29-01-10, 21:53 #6
- Siła Reputacji
- 0
O, a może przyjąć to rozwiązanie?
Pomysł polega na przeprowadzeniu ogólnonarodowego referendum, aktu, który objąłby wszystkich dorosłych rodaków. W zależności od poglądów uczestnicy zostaliby zarejestrowani jako zwolennicy lub przeciwnicy kary śmierci. Stosowano by ją w przyszłości jedynie w stosunku do tych, dla których ten rodzaj sankcji jest godzien akceptacji, sensowny i zadowalający.
-
30-01-10, 13:15 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
30-01-10, 14:57 #8
- Siła Reputacji
- 0
U podwalin Unii Europejskiej leży zniesienie kary śmierci. Czytuję czasem harcerza Korwina i jego paczkę młodych fantastów, strona pachnie mi nimi. O ile figury retoryczne byłego wodza UPRu czasem urzekają, o tyle jego nieżyciowość i niewiedza - przeraża.
Osobiście uważam że najcenniejszą cechą człowieczeństwa jest Sumienie. Ono wielu z nas chroni przed czynieniem zła.
A dyskusje o zbrodniach i ich ofiarach może miałyby sens, gdyby KS orzekano - gdy można ją było orzekać - wobec zwyrodniałych wielokrotnych zbrodniarzy.
Przypomnę że w latach PRL orzeczono KS i wykonano m. in. wobec... handlarza kiełbasą.
Wielka zbrodnia.
-
02-02-10, 08:24 #9
- Siła Reputacji
- 0
W przeciwieństwie do Ciebie ja sadystą nie jestem. Poza tym jak można mówić o dożywociu z możliwością przedterminowego zwolnienia, przecież to nielogiczne.
To może zróbmy referendum, kto w ogóle jest za tym, aby karać za przestępstwa i tylko wobec nich wyciągać konsekwencje.
I co w związku z tym?
-
02-02-10, 10:21 #10
- Siła Reputacji
- 0
Napisałem już - prawa EU stoją na tym filarze jako jednym z podstawowych: kraje Unii nie stosują Kary Śmierci.
Nieliczni zwolennicy - na co wskazują kolejne wybory - chudego ascety z muszką mogą sobie zrobić własny kraj, choćby w NAFTA.
On ma swoj "kraj" w Józefowie, gdzie traktują go jako nieszkodliwego wariata, oderwanego zupełnie od życia.
KS niczego nie rozwiązuje, a stwarza kolejne problemy, choćby nieodwracalności pomyłkowych wyroków.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)