Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
Temat: Problem z Dev C++
-
27-04-10, 21:15 #1
- Siła Reputacji
- 0
Problem z Dev C++
Otóż zacząłem się uczyć C++ ,kopiłem sobie książkę Symfonia C++ i tam na samym początku jest rozdział zatytułowany "pierwszy program " , zaczyna sie od pisania pierwszego programu wiec włączam dev'a plik/nowy /projekt i tak windows application nazwa first tworze na pulpicie folder first i tam first.dev zapisuje . otwiera mi sie okno main.cpp itp. tak jest cos zapisanego , usuwam to i wpisuje od zera swoj program :
#include <iostream>
int main()
{
std::cout << "Witamy na pokladzie";
}
zaPISUJE go / uruchom/ kompiluj ,skonczylo sie -done.
nastepnie /uruchom/uruchom i nic , pojawia mi sie czarne okno i znika. Pomożcie co mam zrobic, zeby wykonanie tego programu spowodowalo pojawienie sie na ekranie tekstu : Witamy na pokladzie ??
-
27-04-10, 21:43 #2
- Siła Reputacji
- 0
Program prawdopodobnie wyświetla wspominany komunikat, ale zaraz potem kończy swoje działanie, co jest równoważne z zamknięciem okna.
Aby zobaczyć komunikat możesz uruchomić program spod konsoli(start/uruchom, wpisz cmd, do poruszania sie po katalogach sluzy polecenie cd i cd.., pliki uruchamiasz wpisując ich nazwę). Mozesz też na końcu programu dodać instrukcje która spowoduje zatrzymanie działania programu, np. system("pause"), funkcja system jest zdefiniowana w windows.h.
Kod:#include <iostream> #include <windows.h> int main() { std::cout << "Witamy na pokladzie"; system("pause"); }
włączam dev'a plik/nowy /projekt i tak windows application
-
28-04-10, 14:34 #3
- Siła Reputacji
- 0
Odp.
Wielki dzięki , ale i tam mam jeszcze problem xDD. A więc :
zrobilem tak jak zaproponowałeś
Kod:system("pause");
wyskauje okno uruchom ,lecz tam zamiast tego okropnego zwrotu "witamy na pokladzie" pisze " Aby kontynuować, nacisnij dowolny klawisz... " . A drugi sposób otworzyć przez start / uruchom, moglbyś przybliżyć mi ten sposób ? Z góry dzięki !:mrgreen:
-
28-04-10, 21:43 #4
- Siła Reputacji
- 0
Z Dev C++ nie powinno się już korzystać (przestarzałe IDE i kompilatory dołączane do niego). Proponuję Geany IDE (tylko ścieżki do kompilatorów pod Winshitem trzeba podawać - pod Linuksem wystarczy, że są zainstalowane) do szybkich krótkich projektów, albo Code::Blocks do większych projektów.
Tam program zatrzymuje się bez dodatkowych funkcji.
-
28-04-10, 22:01 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
28-04-10, 22:47 #6
- Siła Reputacji
- 0
tam zamiast tego okropnego zwrotu "witamy na pokladzie" pisze " Aby kontynuować, nacisnij dowolny klawisz... "
"Witamy na pokladzieAby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . ."
Część podkreślona jest efektem działania system("pause"). Możesz zamiast tego użyć np. getch() z conio.h, wtedy nic poza "Witamy na pokładzie" niepowinno się wyświetlać.
Czyli w miare nowy program to roznego typu dlugosci projektow w C++ to ... ?
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki