Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    April 10
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Problem z Dev C++

    Otóż zacząłem się uczyć C++ ,kopiłem sobie książkę Symfonia C++ i tam na samym początku jest rozdział zatytułowany "pierwszy program " , zaczyna sie od pisania pierwszego programu wiec włączam dev'a plik/nowy /projekt i tak windows application nazwa first tworze na pulpicie folder first i tam first.dev zapisuje . otwiera mi sie okno main.cpp itp. tak jest cos zapisanego , usuwam to i wpisuje od zera swoj program :
    #include <iostream>
    int main()
    {
    std::cout << "Witamy na pokladzie";
    }

    zaPISUJE go / uruchom/ kompiluj ,skonczylo sie -done.
    nastepnie /uruchom/uruchom i nic , pojawia mi sie czarne okno i znika. Pomożcie co mam zrobic, zeby wykonanie tego programu spowodowalo pojawienie sie na ekranie tekstu : Witamy na pokladzie ??

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Program prawdopodobnie wyświetla wspominany komunikat, ale zaraz potem kończy swoje działanie, co jest równoważne z zamknięciem okna.

    Aby zobaczyć komunikat możesz uruchomić program spod konsoli(start/uruchom, wpisz cmd, do poruszania sie po katalogach sluzy polecenie cd i cd.., pliki uruchamiasz wpisując ich nazwę). Mozesz też na końcu programu dodać instrukcje która spowoduje zatrzymanie działania programu, np. system("pause"), funkcja system jest zdefiniowana w windows.h.

    Kod:
    #include <iostream>
    #include <windows.h>
    int main()
    {
        std::cout << "Witamy na pokladzie";
        system("pause");
    }
    włączam dev'a plik/nowy /projekt i tak windows application
    Chyba na początek lepiej jak będziesz tam wybierał Console Application. Jak sam zauważyłeś wybranie opcji aplikacja windows powoduje stworzenie dużej ilości niezrozumiałego dla Ciebie kodu, który za każdym razem trzeba usuwać. Ponadto, aby sprawdzać działanie tak krótkich fragmentów kodu, nie musisz tworzyć projektu. Dev c++ umożliwia kompilacje pojedynczego pliku. Tworzenie za każdym razem, w czasie nauki, projektu może być odrobinę męczące.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    April 10
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Odp.

    Wielki dzięki , ale i tam mam jeszcze problem xDD. A więc :
    zrobilem tak jak zaproponowałeś
    Kod:
    system("pause");
    i kompiluj i uruchom jest GIT wyskauje okno uruchom ,lecz tam zamiast tego okropnego zwrotu "witamy na pokladzie" pisze " Aby kontynuować, nacisnij dowolny klawisz... " . A drugi sposób otworzyć przez start / uruchom, moglbyś przybliżyć mi ten sposób ? Z góry dzięki !:mrgreen:

  4. #4


    Twoja ocena: Yes No

    Z Dev C++ nie powinno się już korzystać (przestarzałe IDE i kompilatory dołączane do niego). Proponuję Geany IDE (tylko ścieżki do kompilatorów pod Winshitem trzeba podawać - pod Linuksem wystarczy, że są zainstalowane) do szybkich krótkich projektów, albo Code::Blocks do większych projektów.

    Tam program zatrzymuje się bez dodatkowych funkcji.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    April 10
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Czyli w miare nowy program to roznego typu dlugosci projektow w C++ to ... ?

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    tam zamiast tego okropnego zwrotu "witamy na pokladzie" pisze " Aby kontynuować, nacisnij dowolny klawisz... "
    Powinno ci się wyświetlić:
    "Witamy na pokladzieAby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . ."
    Część podkreślona jest efektem działania system("pause"). Możesz zamiast tego użyć np. getch() z conio.h, wtedy nic poza "Witamy na pokładzie" niepowinno się wyświetlać.

    Czyli w miare nowy program to roznego typu dlugosci projektow w C++ to ... ?
    Na początek wystarczy ci dev c++, ewentualnie sama konsola i edytor z kolorowaniem składni. Wątpię żebyś w czasie nauki natrafił na fragmenty kudu, których gcc z 2005 roku by nie przetrawił. A potem, o ile jakiekolwiek potem nastąpi, będziesz sam w stanie znaleźć najlepsze IDE do swoich potrzeb.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer