Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
-
13-05-10, 12:35 #1
- Siła Reputacji
- 0
-
13-05-10, 14:09 #2
admin
- Mieszka w
- Warszawa
- Siła Reputacji
- 10
Podpisać z nim umowę i ustalić kaucję. Kaucja zabezpiecza Pani ew. stratę jeżeli najemca nie będzie płacił czynszu. Może Pani ustalić prawie dowolną wysokość kaucji. Zwykle jest to wysokość 1-mc czynszu.
Piotr Cygan,
Hidden Content
-
14-05-10, 13:12 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
24-05-10, 16:24 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
24-05-10, 20:04 #5
- Siła Reputacji
- 0
Cześć ... ciężko coś doradzić. Ja swoje mieszkanie wynajmowałem przez jakiś czas ... i już mam dość. Wolę je sprzedać. Niestety ciężko jest ustrzec się przed nieuczciwymi najemcami, a sama umowa też ci nie zagwarantuje, że ktoś będzie uczciwy.
Przez pierwszy okres czasu mieszkali u mnie uczciwi i fajni ludzie. 2 lub 3 osoby pracujące i 2 osoby kończące studia. Pobrałem kaucję, podpisałem umowę i zaniosłem do skarbówki. Wszystko cacy.
Po jakimś czasie wyprowadzili się, więc postanowiłem wynająć mieszkanie innym. Zgłosili się studenci pierwszego roku - wyglądali sensownie, jak zgrany zespół. Podpisałem umowę, pobrałem kaucję, zarejestrowałem się w skarbówce. Po tygodniu zaczęły się pierwsze problemy - zalali mieszkanie i sąsiada. Na naprawę podłogi poszły częściowo pieniądze z ich kaucji. Sąsiada sami musieli "załatwić". Po dwóch tygodniach wyprowadził się jeden chłopak - narzekał na imprezy w mieszkaniu. Sąsiedzi potwierdzili jego wersję. Nawet straszak w postaci policji nie skutkował. Naznosili gratów - częściowo ze śmietnika (TAK TAK ! TO PRAWDA - przynieśli cuchnący chodnik - jak się sami przyznali: znaleźli go na śmietniku!!!!). Nie wspominam już że poniszczyli meble (np. stół w kuchni kilkakrotnie przypalili żelazkiem). Dałem sobie spokój - umowę oczywiście miałem podpisaną ... i co z tego ? Trzeba było się ich pozbyć i tyle.
Wynajmując mieszkanie zwróć uwagę na obowiązujące przepisy, które mówią, że pewne grupy osób są pod szczególną ochroną i nie można ich ot tak sobie wyrzucić z lokalu (nawet jak przestaną płacić czynsz).
Sama kaucja jest legalną praktyką. Jej wysokość zwyczajowo wynosi 1-3 miesięczne czynsze. Nikt się za to nie obrazi, a już na samym początku kilka % odsieje (co jest pozytywne). Kaucja przepada jeśli nie płacą, niszczą itd (wszystko trzeba zawrzeć w umowie). Ale i ta zawsze jest najlepiej jeśli nie trzeba z niej korzystać.
-
28-05-10, 12:08 #6
- Siła Reputacji
- 0
No to faktycznie kaucja się przydała. ale nie myślicie, że kaucja to zabezpieczenie przed studentami? muszą wydać więcej pieniędzy, więc może będą szanowali nieswoją własność. A co z resztą? Czy kaucji nie może wpłacić jakiś dłużnik. A potem nie będzie płacił czynszu? Dlatego ważne jest dla mnie by ktoś sprawdził czy najemca nie widnieje w rejestrze dłużników, nie zalega z płatnościami i terminowo wywiązuje się ze swoich zobowiązań finansowych. Informacje uzyskuje się m.in. od: Biura Informacji Kredytowej, ZwiązKu Banków Polskich, Biura Informacji Gospodarczej.
Nie wiem czy możesz zapytać się o to sama. Wiem, że biura nieruchomości mają dostęp do systemów typu: InfoMonitor lub Dokumenty Zastrzeżone.
-
30-05-10, 20:13 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
04-06-10, 14:07 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
06-06-10, 18:05 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
30-06-11, 13:30 #10
- Siła Reputacji
- 0
Nikt Ci raczej tego nie zagwarantuje.Potencjalnego "nabywcy" nie przeswietlisz niestety.Kazdy bedzie ladnie mowil,a myslal co innego.Nie wiem czy umowa cos da-znamy takie przypadki,Kaucja,to moze i dobre rozwiazanie,ale ile jej wziasc,zeby ewentualnie szkody sie zwrocily,a jaka bedziesz mial gwarancje,ze w terminie wyznaczonym opusci Twoje mieszkanie,bo nagle mozesz go potrzebowac.Tak zle i tak nie dobrze.Trzeba sie dobrze zastanowic,zanim podejmie sie ten krok,ktory moze okazac sie bledem zycia.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)