Zobacz najwyżej oceniony post w tym temacie. Kliknij tutaj
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Temat: Gasnący ekran laptopa
-
18-05-10, 22:48 #1
- Siła Reputacji
- 0
Gasnący ekran laptopa
Problem pojawił się dzisiaj. Oglądałam film, nagle ekran zgasł, film nadal leciał (słychać było rozmowy), jednak ekran nie reagował na żadne działania, ani poruszanie, klikanie myszką, spacje, esc itp. Film cały czas leciał, mimo moich prób przywrócenia laptopa do działania. Nie szło go także wyłączyć za pomocą przycisku power. Dopiero gdy wyjęłam baterię, laptop się wyłączył. Po włożeniu baterii i próbie włączenia w normalnym trybie, ekran podzielił się na 6 części i na każdej wyświetlał ładowanie windowsa. I dalej nie doszedł. Po raz kolejny musiałam wyjąć baterię, bo znowu przestał reagować. Odczekałam pół godziny i włączyłam go ponownie w trybie awaryjnym i następnie z niego uruchomiłam tryb normalny. Lap podziałał pół godziny i ponownie ekran zgasł. Kolejny raz -> tryb awaryjny -> tryb normalny, wyłączyłam usypianie laptopa, wygaszanie ekranu i pracowałam wyłącznie na baterii. Przez godzinę pracował bez problemów. Kilka godzin leżał wyłączony, wieczorem włączyłam go i po pół godzinie znowu ekran zgasł, dźwięk się zawiesił, po raz kolejny brak reakcji. Miałam właczonego everesta i na chwilę przed wygaśnięciem, temperatura obu rdzeni procesora skoczyła do 100 stopni. Z tego co się dowiedziałam po zakupie tego komputera wiem, że jest to ponoć procesor, który potrafi pracować normalnie w wysokich temperaturach, a gdy zaczyna się przegrzewać powinien się zrestartować. Wiele razy wcześniej zdarzyło mi się, że na rdzeniach była taka temperatura (czasem przez kilka godzin była w granicach 80-90 stopni) i nigdy takich cyrków nie było, więc teraz nie jestem pewna czy coś w nim wysiada, czy się po prostu przegrzewa i np. podkładka chłodząca mogłaby rozwiązać ten problem...
Tak jakby komuś potrzebne było: Vista sp1, intel core 2 duo 1,83, nvidia gf 9300, 3gb ram. Lap ma prawie 2 lata
-
18-05-10, 23:56 #2
- Siła Reputacji
- 0
Raczej za wysoka temp. procesora - na poczatek przeczysc wneki laptopa odkurzaczem, zeby wylecial kurz. Mozna tez przedmuchac sprezonym powietrzem.
Czy slychac, jak wlacza sie wentylator ?
Mozliwe, ze trzeba bedzie go rozkrecic, porzadnie wyczyscic i przesmarowac.
Maly programik Core Temp powie Ci jaka jest maksymalna temperatura dla procesora, ktory posiadasz.
-
19-05-10, 14:30 #3
- Siła Reputacji
- 0
Słychać gdy włącza się wentylator.
Rano w ogóle nie dało się go włączyć normalnie, tylko przez tryb awaryjny a obraz był na monitorze x 6.
Po kilku godzinach odpoczynku włączyłam go ponownie i się uruchomił normalnie. Jak na razie działa godzinę, ale wentylator nie jest niczym zakryty (właściwie ta część laptopa wisi w powietrzu), temperatura jest w granicach 56-85 stopni (w zależności od wykonywanych działań). Działa na razie wyłącznie na baterii, nie wiem czy jak podłączę zasilacz to znowu nie zaczną się problemy. Najgorsze jest to, że jestem za granicą i niestety nie ma tu nikogo znajomego kto ewentualnie mógłby bez szkody dla laptopa rozkręcić go i sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Kolega postawi mi nowy system, mam nadzieję, że przynajmniej na 2 miesiące to pomoże...
-
19-05-10, 21:44 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
21-05-10, 19:10 #5
- Siła Reputacji
- 0
Medion MD96640
Miałeś rację, format nie załatwił sprawy. Kolega, który stawiał mi system, powiedział, że wina leży po stronie karty graficznej - jest niestety uszkodzona i będzie się to co jakiś czas pojawiać, mam nadzieję tylko że wytrzyma przynajmniej te 2 miesiące.
I tak jak pisałam wcześniej, dopóki temperatura na rdzeniach procesora utrzymuje się poniżej 70 stopni wszystko dobrze działa. W momencie, gdy za bardzo zaczynam go przeciążać i się przegrzewa pojawiają się problemy. Wtedy muszę go wyłączyć (przez wyjęcie baterii oczywiście), odczekać pół godziny, aż się schłodzi i znowu mogę normalnie pracować.
-
02-09-10, 13:13 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
02-07-11, 09:10 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
20-08-11, 15:50 #8
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)