Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
-
03-05-05, 14:30 #1
- Siła Reputacji
- 0
[Pytanie] Minimalny zestaw bezpieczeństwa.
MAm komputer. Intel Celeron 300 MHz, 64 MB SDRAM, 4MB kartę graficzną Riva 128. Wszystko pracuje pod kontrolą Windows 98 SE. Potrzebowałbym nazwy dobrych antywirusów i ogniomurków które nie zjadają i tak skromnych zasobów komputera. Jakieś pomysły?
-
04-05-05, 00:21 #2
-
04-05-05, 00:32 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
04-05-05, 07:47 #4
- Siła Reputacji
- 0
Używamy w domu na podobnym zestawie programu NOD32 - Tata jest zachwycony!
Używam tego programu też w pracy na kilkudziesięciu stanowiskach win98/winxp - bardzo dobre oprogramowanie. Wspaniale zabezpiecza przed stronami z jakimiś dziwnymi skryptami. Pocztę skanuje w locie i naprawdę praktycznie nie zauważa sie spowolnienia a do tego pracuje bardzo stabilnie.
Pozdrawiam,
Tomek.
-
06-05-05, 22:10 #5
Z doświadczenia, bo w sąsiednim pokoju stoi podobna maszyna, wiem, że świetnie spisuje się taka konfiguracja:
- Tiny Personal Firewall (bardzo prosta, intuicyjna konfiguracja)
- AntiVir 6 PE (http://www.free-av.com/)
- jako przeglądarka K-Meleon (Mozilla czy Firefox mogą być zbyd zasobo żerne na takim komputerze)
- alternatywny od OE klient poczty (The Bat!, Eudora)
- Ad-Aware SE
Komputer pracuej z tym (uaktualnianym oczywiście) oprogramowaniem od roku i nie było większych problemów. Wszystkie te programy mają status freeware do użytku domowego.
-
07-05-05, 09:35 #6AnonymousGość
-
07-05-05, 15:55 #7
- Siła Reputacji
- 0
To komputer moich teściów. Windows 98 jest i tak wystarczająco skomplikowany :P Pozatym w poniedziałek odbieram nowy sprzęt i zainstaluje Windows XP SP2 i Office 2k3 + Pande i Norton Internet Security. Myśle, że to zapewni im wystarczający poziom bezpieczeństwa. No i oczywiście Opera lub Firefox jako przeglądarka. :-)
-
07-05-05, 17:47 #8
- Siła Reputacji
- 0
Witajcie.
Proponuję jeszcze jedną rzecz zrobić.
Założyć osobne konta lub konto do codziennego użytkowania - niech to będzie konto z ograniczeniami. Partycja oczywiście NTFS. Natomiast konto administratora zostaw dla osoby, która będzie instalować programy. Nawet jeśli użytkownicy sami bedą to robić, niech na codzień nie korzystają z konta administratora.
Stwórz osobne partycje:
- :arrow: 1. system i programy,
:arrow: 2. dane,
:arrow: 3. pliki tymczasowe systemu, pliki tymczasowe przeglądarek internetowych, plik wymiany,
Co do pliku wymiany czytałem i testowałem dwie teorie.
Pierwsza mówi, aby plik wymiany a także pliki tymczasowe były na partycji FAT32, a najlepiej FAT16. Partycja możliwie mała.
Druga teoria tyczy się samego plliku wymiany. Wyczytałem na stronach Microsoftu w TechNecie sugestię, aby plik wymiany rozłożyć równomiarnie na wszystkich partycjach. Np. mamy 2 partycje i na każdej ustawiamy plik wymiany na 512 MB. Ma to na celu przyspieszenie operacji na pliku wymiany (pamięć stronicowania).
Testowałem obie wersje. Nie zauważyłem diametralnej różnicy. Być może gdyby plik wymiany rozłożyć na partycje na różnych dyskach... być może.
Lepiej dołożyć pamięci
Pozdrawiam,
Tomek.
-
09-05-05, 01:54 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
09-05-05, 17:31 #10
- Siła Reputacji
- 0
Re: [Pytanie] Minimalny zestaw bezpieczeństwa.
Napisał Nimitz
Pozdrawiam.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)