Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
-
08-06-10, 00:05 #1
- Siła Reputacji
- 0
Wymiana plików za pieniądze w sieci. Dla muzyków?
Znalazłem poniższy wątek, jestem ciekaw Waszej opinii.
Ruszył system płatnej wymiany plików
W sieci pojawił się system TXT402, dzięki któremu za udostępnione na dowolnym serwerze pliki w łatwy sposób można pobierać opłaty.
TXT402.com daje swoim użytkownikom możliwość sprzedaży dostępu do każdego rodzaju danych. Pliki mogą znajdować się w dowolnym miejscu w sieci, w tym na popularnych serwerach udostępniania takich jak Rapidshare, Megaupload, czy Hotfile.
Serwis powstał z myślą o blogerach, właścicielach stron internetowych oraz użytkowników forów dyskusyjnych, a także wszelkich innych miejsc w sieci, gdzie możliwa jest ekspozycja linku generowanego przez system.
Za jednorazowy wykup dostępu do pliku przez TXT402 serwis wypłaca 60% ustalonej przez użytkownika ceny. Płatności w serwisie obsługuje PayPal, wkrótce akceptowalne będą inne formy zapłaty.
-
08-06-10, 01:02 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
08-06-10, 10:10 #3
- Siła Reputacji
- 0
Ja myślę podobnie jak kolega. Może i znajdzie się pewna grupa ludzi, którym będzie zależało szybkim dostępie przez ten płatny serwis. Internauta jednak w większości przypadków będzie szukał "darmowych źródeł". Mimo to jakiś sposób zasilenia domowego budżetu właściciel pomysłu znalazł. Ale kokosów z tego nie będzie.
-
10-06-10, 23:15 #4
- Siła Reputacji
- 0
A muzycy? Producenci, dj'e, zespoły? 60% czystego zysku to w branży muzycznej bardzo dużo moim zdaniem. Dla przykładu, jako alternatywa dla wydającego płytę w tradycyjny sposób. Mija się koszty dystrybutora (ok. 35% od ceny hurtowej), tłoczenia (wiadomo), ok. 4 zł od sztuki, marżę sklepu (w przypadku empiku ~10 zł od płyty i procent dla wytwórni (różny ;-). Jak wspomniał dancot, może znajdzie się grupa, której będzie na tym zależeć. Moim skromnym skorzysta na tym przede wszystkim branża muzyczna.
-
13-06-10, 12:57 #5
- Siła Reputacji
- 0
Z jednej strony zgodzę się z dankotem z drugiej jednak storny biorąc pod uwagę że w Pl notorycznie spada ilość sprzedanych płyt (realnie w sklepach itp) to możę to mieć i sens.
Maciejlus... wg. mnie taka akcja będzie miała miejsce ale wśród ogromnej rzeszy średnio wypromowanych muzyków których nie stać na wielkie nakłady prdukcji płyt i na kosztowną dystrybucję.
Wątpię by Górniak, Wodecki, Budka Suflera czy wieśniacki (nie urażając waszych kanonów muzycznych) Feel będzie spredawał muze przez sprzedaż haseł... chyba że ogarną to ich manageros w formie promocji :P
ale że manageros są 100 lat za murzynami jeśli idzie o sieć, to co najwyżej skończy się na tym że Górniak pokaże więcej cycka na okładce i tak to zwięskzy sprzedaż... ot co !
podsumowując mój zaje#$%^ wywódsądzę że ten system jest mistrzowski jeśli chodzi o niszowe zespoły, albo takie które chcą zaistnieć za małe pieniądze w wielkiej sieci
... a biorąc pod uwagę żę takich zespołów jest 99% rynku, to sądzę że system się sprawdzi =)
tak czy siak... piractwa, torrentów, ściągania z rapida się nie powstrzyma...
-
18-06-10, 00:25 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
15-07-10, 01:13 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
21-09-10, 08:32 #8
- Mieszka w
- Lublin
- Siła Reputacji
- 0
-
26-09-10, 12:15 #9
- Siła Reputacji
- 0
pablo.s: nie musisz, bo sprzedajesz hasło, a nie pliki muzyczne.
seo: no da, większość rzeczy jest za darmo, ale co innego jeśli weźmiemy pod uwagę unikalne materiały, albo po prostu.. legalne.
Ostatnio za 3 dolary kupiłem hasło do albumu mp3, wiedząc jednocześnie, że to zespół wystawia, i do niego ta kasa wraca, a nie do uploadera.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)