Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
  1. #1
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    [PYTANIE] Kupno nowego komputera.

    Rozważam zakup nowego komputera. Poskładałem sobie już zestawik ale chce się skonsultować z Wami. Komputer ma spełniać takie zadania.
    - obsługa pakietu biurowego
    - przechowywanie i obróbka cyfrowa zdjęć
    - oglądanie (opcjonalnie zgrywanie filmów) z płyt DVD (czyli nagrywarka DVD-/+ RW najlepiej DL)
    - przechwytywanie obrazu z TV i zgrywanie go na komputer (wystarczy do tego karta VIVO czy musi byś także tuner telewizyjny?)
    - odtwarzanie muzyki (to nie jest wielkie wymaganie, bo karta muzyczna może być zintegrowana byle obsługiwała system 5.1)

    Mój zestaw jest taki (nie będe rozwodził się nad producentem i dodatkami)
    Athlon 64 2800+
    Płyta główna w okolicach Abita (+sieciówka i dźwiękówka)
    2x256 MB RAM DUAL
    Dysk Seagate 160 GB S-ATA
    Nagrywarka DVD+/-RW LG Double Layer
    Grafika Radeon 9550 HiS 256 MB DDR DVI + TV (128-bit) (Tu szczególnie przyda mi się konsultacja)
    Nie potrzebuje monitora, myszy, klawiatury, drukarki i skanera. Obudowe, zasilacz i wiatraki sam sobie dostosuje więc licze na pomoc przy wyborze wnętrzności ;-)

    Teraz najważniejsze - przedział cenowy to 2000-2500 zł. Byłoby dobrze jednak te 2000 ;-) Z góry dziękuje za pomoc.

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    October 04
    Postów
    15
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Czesc

    sam wywalilem kupe zlomu i kurzu u siebie (XP2000+@2600+) i zapuscilem system na nowej konfiguracji:
    - Athlon 64 2800+
    wstawilem Athlon 64 3000+ s939, przypuszczam ze swoja konfiguracje opierasz na slocie s754, nie wiem czemu, ale mysle ze s939 bedzie lepsza inwestycja na przyszlosc.. Fakt ze proce na s939 sa jakby ciut drozsze..
    - matka Abit
    ja mam Gigabyte GA-K8NF-9, 10xUSB, 1xFireWire (dzisiaj podlaczylem kabel firewire z przodu obudowy (wzialem taka ze zlaczami z przodu), do niego kamerke DV, program do zgrywania i poszlo, bez zadnego problemu, szybko i sprawnie..). Plyta, rzecz gustu, tutaj trzeba sie rozejrzec, moja chodzi na nForce4 i dziala dobrze i ma dosc wygorowane parametry, a troche na usb podlaczam rzeczy, wiec jak znalazl.. 4xsata, dzwiek oczywiscie 5.1, siec 1gbit,
    - pamiec 2x256
    stanowczo 2x512, zwlaszcza jak stawiasz dosc silna platforme.. i zwlaszcza ze chcesz sie bawic w obrobke video, troche zasmiecony xp, z pare programow w tle, jakas muza, cos tam jeszcze i nie masz 512, a jeszcze trzeba popracowac.. poza tym pamiec teraz jest tania..
    - Seagate 160 SATA
    ok, choc skladam zestawy i w swojej historii wywalilem 3 zigejty (wysiadly, na szczescie nie moje, bo na swoich trzymam dorobek calego zycia i by mnie czerwona ciecz zalala, jakbym to stracil), z innymi nie mialem problemow, zigejty jakos mi nie leza.. ;-)
    teraz uzywam 160GB Caviar i dzisiaj podlaczylem 200GB Szajsung, wlasnie pod pliki z kamery DV. Aczkolwiek uzywam ATA a nie SATA, zawsze to niby latwiej sie dostac, jak cos wystrzeli w kosmos.. Ale konsultowalem zakup z kolegami z zaprzyjaznionego sklepu komputerowego i jeden poleca sata bo nowszy i z przyszloscia, a drugi znowu twierdzi ze sata sa glosne.. to nie sa moje opinie, prosze nie bluzgac.. jestem konserwatysta, uzywam ata ;-)
    - uzywalem jedne z pierwszych Liteonow DVD+-, dzialala na 4x, przyspieszylem programowo przez zmiane biosu na szybsze, bez problemu.. potem sciagnelem dla zaprzyjaznionego biura reklamowego innego liteona, bodajze model 1653, nagral pare plytek, z czego jedna tak, ze dalo sie odczytac jedynie przez trzy dni po nagraniu (material zwiazany z klientami, swego rodzaju archiwizacja na wypadek padu dysku..). Po trzech dniach padla nagrywarka, a razem z nia plyta z danymi klientow... Sie nasluchalem... We wspomianym sklepie uslyszalem: 'Daj spokoj z lajtonami.. kup lepiej eldzika, bedziesz mial spokoj'. Jak wczesniej pisalem, nie moja opinia, cytuje.. ;-) Uprzedzam pytania, plyta verbatim z pudelka a nie z kolka..
    Teraz wypalam wlasnie LG.. Stary liteon lezy pod biurkiem..
    - grafika 9550
    hmm, zapodalem w zwiazku ze zmiana platformy karte na PCIExpress. Model GF6600. W miedzyczasie w sklepie widzialem zestaw na testach: Intel P4 3GHz + Ati9550. W 3DMark'u2001SE mial identyczne osiagi jak moj zestaw A64 3000 + GF6600. Grafika strasznie popularna, wiekszosc zestawow na niej idzie. Majac do dyspozycji 2000-2500PLN faktycznie z grafika nie poszalejesz, ale ja zawsze wyznawalem zasade: niski proc (zawsze mozna wymienic, najszybciej traca na wartosci) i inwestowac roznice w reszte... Choc grafike zawsze mozna tez wymienic szybko, ale mimo wszystko, wolalem reszte podciagnac, kosztem procka. Ty juz nizej nie mozesz na procu zejsc, bo mniejszego nie ma. ;-) Wiec jak nie grasz, to karta spoko, jak grasz, to 3DMark2001SE dochodzi w testach do 300 klatek.. piekna cyfra.. ;-) wiec i karta tym lepsza im szybsza..
    Aha, moja karta ma 128MB, i mysle, ze zamiast brac 256 (po co? nie grasz, to nie trzeba pamieci), moze lepiej wziac lepszy model ze 128 MB, chyba wiecej zyskasz..

    To tyle elaboratu, jakby ktos mial jakies pretensje za dlugosc i stracony czas na czytanie, to nie moja wina, chcialem sie pochwalic.. ;-)

    pzdr.

    rafal

  3. #3
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wielkie dzięki za infosy. Procek zostawie taki jaki jest chyba, bo nowy chipset to jeden wydatek a drugi - płyty do nich są droższe. Płytka - w sumie podobna jakość więc nie ma sie co rozwodzić. Wiem tylko, że mnie na ASUS`a w tym momencie nie stać a szkoda. Twardziel - ja miałem 2 pady Samsungów i jeden IBM. Od tego czasu używam WD i Seagate. Zero problemów. Wybór jest taki Seagate Barracuda 160 lub WD Caviar 160 (oba po 7200 rpm i z 8 MB cache). Jakieś istotne różnice prócz firm na korzyść jednego lub drugiego? Bo ja jestem otwarty na propozycje. DVD +/- RW DL widac potwierdza moje przypuszczenia. Zaczynałem swoją przygodę od LG 4x (CD-ROM) to dalej będe ciągnął. Grafika nie będzie używana do gier. Tylko i wyłączeni authoring filmów (archiwizacja a nie piractwo), jakieś rodzinne miksy i przeróbki filmów nagranych na kamerce, zgrywanie i obróbka różnych rzeczy z TV na domowe potrzeby. To element dla mnie ważny, bo zupełnie nie jestem w temacie. Możesz napisać i elaborat. Ja się nie wkurze :-) I gdybyś mógł opisz co musze mieć, że zgrywać z TV i powiedzmy oglądać TV na monitorze - karta z VIVO wystarczy, czy tuner musi być? Przyjąłem zasadę, że karta z 256 MB będzie pracować sprawniej. Jeśli jest jakaś super fajna karta z 128 MB, która spełni moje oczekiwania co do tej domowej obróbki wideo to czekam na propozycje (a już byłbym w 7 niebie gdybyś rzucił orientacyjną ceną ;-) )

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    October 04
    Postów
    15
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam ponownie,

    co do dyskow, nie wiem, musisz zdac sie na los, albo fachowca od 'srubek'.. Jak mowie, WD mi nie zalazl za skore, Seagate owszem.
    Co do optyki, przez piec lat skladalem zestawy na cdrom/cdrw firmy LG i bylem zadowolony, takze monitory pchalem LG, ale jak mi jeden wysiadl po trzech dniach u klienta (dobrze ze znajomego) i kolegom w sklepie jeden wybuchl a drugi tylko strzelil blyskiem na kineskopie i wyzional elektronicznego ducha, to i z monitorow zrezygnowalem. Szajsungi jeszcze mnie nie zawiodly. Ale mam nagryware LG DVD i narazie jestem zadowolony.. Fakt ze jakos mi wolniej reaguje na wszystko niz stary liteon. Ale jest za to dosc cicha przy nagrywaniu.
    Co do zgrywania grafiki, karta vivo wystarczy Ci do podlaczenia magnetowidu do karty i zgrywania przez to. Ale zalezy napewno duzo od samej karty. Karty z tym samym chipsetem, ale roznych producentow, moga miec rozna jakosc, takie opinie fachowcow od grafiki slyszalem.. Moze zaproponuje cos innego: sam swego czasu kupilem karte TV Winfast Leadtek TV2000 Expert, uchodzaca za jedna z najlepszych na rynku (a jest juz niemloda..). teraz w komputroniku kosztuje chyba ze 200 PLN z groszami.. Slyszalem od niejednej osoby, ze jej jakosc obrazu przewyzsza inne wynalazki z tej polki.. I to bedzie dla Ciebie jedyna mozliwosc zgrywania z TV, bo vivo nic nie da.. vivo to tylko wejscie i wyjscie, bodajze composite, czyli cos takiego czym puszczalo sie obraz z commodorka na telewizorek kiedys. Jakos niezla, ale w sumie cos jak VHS. Stary magnetowid podlaczysz, albo starszego typu kamere pod to i zgrasz, ale jakosc bedziesz mial juz koncowa i niewiele da sie poprawic. Przy zgrywaniu z kamery DV musisz miec albo karte firewire na pci, kilkadziesiat zlotych w sklepie, albo takie zlacze na plycie, jak wspominalem moja plyta juz ma cos takiego. Jakosc z kamery DV to inna para kaloszy, lepszej w warunkach amatorskich nie osiagniesz. Gdybys nie korzystal ze zlacza firewire, tylko z kamery cyfrowej puscil na vivo, albo na tuner tv (wspomniany TV2000 ma komplet zlaczy do podlaczania wszystkiego), to tak jakbys wgrywal obraz z magnetowidu VHS albo analogowej kamery, bedzie to najgorsza mozliwa jakosc..
    - Wiec jak masz kamere DV, to tylko firewire
    - jak masz kamere analogowa/magnetowid, to vivo powinno wystarczyc, ale mozesz pokusic sie o dobra karte TV
    - jak zgrywasz z tv, to karta tv (polecam Ledatek TV2000 Expert :-) )

    to chyba tyle, pisze szybko bo nie mam za duzo czasu, jak cos to chetnie moze jeszcze pomoge srednio fachowa opinia...

  5. #5
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Witam!
    Co do rozpiski na temat VIVO, TV-OUTw i innych DV...
    Jeeli chcesz zgra na kompa obraz z TV - w trakcie jego ogldania - wystarczy VIVO - z EURO czy innego TV-OUT'u w TV puszczasz kabelek na TV-IN w kompie i po kopocie... To samo ze zrzucaniem filmw z video, czy kamer analogowych.
    Gorzej jeeli na TV masz zamiar oglda co innego - wtedy ju musisz si zastanowi nad tunerem.
    DV to DV - tu nie poczarujem - albo zcze na pycie, albo osobna karta na PCI(zaleta drugiego rozwizania - legalny soft do obrbki filmw - polecam Pinnacle).

    Co si za tyczy HDD... Wszyscy opieramy si na naszych subiektywnych opiniach. :wink: Wic dodam swoj... Ze wzgldu na to jakie dyski s - polecibym Maxtor'y - mi osobicie poleciay 3 szt., ale to i tak dobry wynik przy 7 HD'kach podczonych nonstop od 4-5 lat... Ze wzgldu na to jakie s i okresu gwarancji - polecibym Seagate. Natomiast - wg. mnie - WD i Samsung odpada. WDgone i awaryjne, a Samsung - bo to Samsung i ju...

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    October 04
    Postów
    15
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Witam,

    no i wszystko jasne.. swego czasu nie mialem karty vivo, ale za to mialem tuner wiec innej konfiguracji nie cwiczylem ;-)
    w sumie wejscie wideo w karcie graficznej mowi samo za siebie.. ale jak jest z dzwiekiem? na karte dzwiekowa trzeba puscic kolejny kabelek? da sie to polaczyc? bo za pomoca tunera ustawiasz, jakie chcesz kompresje dla obrazu i dzwieku i jedziesz z koksem.. Chyba ze jakis soft do zgrywania przez vivo ma opcje pobierania dzwieku z linein (chyba napewno ma..)

    co do hdd, wyjasnione

    pzdr.
    Rafal

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Hehe, Samsung odpadł w przedbiegach. Dysków Maxtora nigdy nie miałem. Rozważałem WD Caviar i Seagate Barracuda. Okazało się, że kolega pracujący w serwisie otrzymuje coraz więcej reklamacji Saegateów czyli kupuje WD Caviar 160 GB, 7200 rpm i 8 MB Cache na SATA. Co do karty graficznej - zwykłe zgrywanie z TV, magnetowidu czy DVD nic więcej. Wejścia DV narazie nie potrzeba bo nie mamy kamery cyfrowej. Zdecydowanie lepszy jest aparat Dzisiaj zamawiam ten komputer więc Wasze uwagi mi pomogły. Dziękuje Możecie pisać w tym temacie dalej. Jestem jak najbardziej za. Jeśli nie mnie to komuś napewno się przyda :idea:

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Co do dzwiku przy zrzucaniu przez VIVO - w programie za pomoc ktrego zrzucasz (np. darmowy VirtualDub) ustawiasz rdo dzwiku na Line-In i tam podczasz kabelek ze rda (TV, video, czy co tam).
    W VD (i w sofcie doczanym do Asus'a - chyba si to to Livecotam nazywa) mona ustawi kompresj w locie do danego formatu (w VD tylko AVI - ale jakie to ju zaley od zainstalowanych codec'w, a w Asusowym sofcie - MPEG'i i AVI'ki)... I tyle :wink:

  9. #9


    Twoja ocena: Yes No

    Czy istnieją same karty VIVO bez karty graficznej? Przyznam się, że troszkę pogooglowałem i trafiałem na komplet.
    Chodzi mi tylko o wejście/wyjście wideo (po niskiej).

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    :shock: pojęcia nie mam... nie spotkałem się z takim sprzętem :shock:

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 27-02-07, 15:03
  2. [pytanie] *.mov na *.avi (?)
    By in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 22-05-05, 19:33
  3. TEST KOMPUTERA ONLINE
    By juanito in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 28-04-05, 23:26
  4. Prawne pytanie
    By konkordpl in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28-01-04, 12:59

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer