Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
-
21-09-10, 09:00 #1
- Siła Reputacji
- 0
WordPress jako strona statyczna [problem]
Witam,
Zdecydowałem się na przerobienie WordPressa na stronę statyczna. Usunąłem komentarze, tagi itd. Niestety pojawiła się kwestia której nie mogę sam rozwiązać. Otóż tekst na stronie jest położony znacznie poniżej menu dlatego, że jest tam pozostawione miejsce na tytuł posta (którego nie chce wpisywać ponieważ nie pasuje to do koncepcji strony). Dodatkowo poniżej tekstu jest sporo pustego miejsca które kiedyś zajmowały komentarze.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w zlikwidowaniu tych pustych miejsc tj. w przesunięciu tekstu / dolnej ramki do góry.
-
06-05-11, 13:31 #2
- Mieszka w
- Bialystok, Bialystok, Poland, Poland
- Siła Reputacji
- 0
Witam,
Przede wszystkim każdy szablon wordpress ma inne ustawienia. Podobne ale mimo wszystko inne. To po pierwsze.
Po drugie każdy szablon wordpress dzieli się na 2 albo 3 widoki główne.
1. Widok strony głównej
2. Widok wpisu
3. Nie wiem czy ten występuje - widok tzw. stron statycznych.
I przy każdym należy wykonać odpowiednie modyfikacje.
Jeżeli chcesz się pozbyć konkretnych partii kodu to na pewno nie należy ich usuwać.
Wyedytuj zakładki szablonu.
W wyświetlanym źródle dla szablonu odszukaj te partie, które chcesz schować a następnie zakomentuj te partie w odpowiednich plikach szablonu.
W ten sposób pozbędziesz się przerw, o których jest mowa a dodatkowo unikniesz błędów przetwarzania kodu strony.
Pozdrawiam.
-
11-05-11, 12:59 #3
- Mieszka w
- Szczecin
- Siła Reputacji
- 0
Tak jak pisze ddeja, wiele zależy od szablonu jaki używasz. A rozwiązań jest kilka:
- szablon ma opcję strony statycznej
- własnoręcznie przerobisz szablon
- przylepisz konkretny post do strony głównej, a reszta będzie wrzucana na inną stronę
- poszukasz wtyczki, która umożliwi Ci stronę statyczną
-
29-08-12, 13:48 #4
- Mieszka w
- Piekary Śląskie
- Siła Reputacji
- 0
-
18-09-12, 09:05 #5
- Mieszka w
- Poznań
- Siła Reputacji
- 0
Odp: WordPress jako strona statyczna [problem]
Najlepiej, jeśli znajdziesz ciekawy szablon i poustawiasz statyczne strony co w wordpressie jest bardzo proste. Jeśli jednak coś w szablonie będzie Tobie przeszkadzać proponuję używać przeglądarki Opera i opcji Inspect element. Jeśli trochę html znasz to nie będziesz miał problemu z usunięciem niechcianych pól i elementów. Wystarczy najechać myszką na element, który Tobie nie pasuje, zrobić inspect element i masz dokładnego winowajcę w kodzie.
-
12-10-12, 13:30 #6
- Mieszka w
- Olsztyn
- Siła Reputacji
- 0
Tytuł posta nie pasuje do koncepcji strony? Na stronach statycznych też każda podstrona potrzebuje swojego nagłówka, który opisze jej zawartość.
Pierwsze, co przyszło mi na myśl czytając Twój post, to że możesz mieć przygotowane nieco inne szablony dla postów, a inne dla podstron statycznych. Dodając post, trafia on na listę wpisów w wybranej kategorii. Dodając podstronę statyczną, nie jest ona przydzielana do kategorii tylko trafia do menu głównego. Spróbuj pododawać w ten sposób wszystkie strony, a zarówno menu będzie inaczej wyglądało (np. strona główna, o firmie, galeria, kontakt), jak i sam wpis może mieć nieco inny szablon.
-
23-10-12, 10:33 #7
- Siła Reputacji
- 0
przede wszystkim rozwiazan jest kilka:
1) edytujesz szablon WP szukajac funkcji odpowiedzialnych za wyswietlanie np. naglowka i usuwasz cala sekcje (lacznie z divem w ktory jest opakowana ta funkcja).
2) edytujesz style css i ustawiasz parametr
Kod:display: none;
Przy tym rozwiazaniu mozliwe ze bedziesz musial edytowac marginesy i paddingi strony.
3) edycja szablonu i stylu css
P.S - pokaz link do strony :>
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)