Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
-
07-05-11, 17:25 #1
- Siła Reputacji
- 0
Czy prawdziwe samochody elektryczne kiedyś w końcu wyjadą na nasze drogi?
Nawiązując do tematu w DI o nowym Jaguarze:
Czy sądzicie, że kiedyś doczekamy się samochodu w normalnej cenie (max. kilkadziesiąt tysięcy złotych), który można podłączyć wieczorem do gniazdka i rano odjechać w pełni naładowanym samochodem?
Mam na myśli samochód, który nie tylko normalnie kosztuje, ale też normalnie wygląda, tj. nie jak żaba, czy masywny potwór jak Toyota Prius (swoją drogą hybrydowa) i pokonuje długie dystanse.
Kiedyś bardzo się tą tematyką interesowałem, śledziłem rozwój wydarzeń motoryzacyjnych tego typu. Czytałem, że podobnych, zupełnie dobrych samochodów, o wysokiej sprawności bez konieczności tankowania paliwa było w historii kilka. Były to samochody produkowane przez czołowych producentów motoryzacyjnych. Nie trafiły na rynek do masowej sprzedaży. Pozwalano je jedynie wypożyczać z terminem ważności... po upływie którego niszczono je.
Denerwuje i jednocześnie przeraża mnie, że przemysł naftowy jest tak potężny, że w wielu przypadkach nie pozwala na śmiałe kroki naprzód w nauce, nie pozwala na kolejne rewolucje przemysłowe (tak, od dawna nie mieliśmy kolejnej rewolucji...a w historii było ich przynajmniej parę).
Jest tyle wspaniałych ale uciszonych wynalazków, które są ale możemy je oglądać jedynie w filmach science-fiction.
Co o tym myślicie?
-
13-05-11, 21:26 #2
- Siła Reputacji
- 0
Zależy co rozumiesz przez "prawdziwy samochód elektryczny" podejrzewam że wodór stanie się paliwem przyszłości (OPEC co prawda się broni, ale zapasy paliw kopalnych wcześniej czy później się zwyczajnie skończą. A od niego do napędu elektrycznego już blisko (ogniwo paliwowe). Akumulatory wszelakie są niestety za ciężkie w stosunku do pojemności żeby na nich bazować. A jak by był jakiś przełom to po co koniecznie do gniazdka? postawić np przed firmą i niech baterie słoneczne ładują za darmochę jak akurat ciepła pora roku.
ps wspomniany przeze mnie wodór ma tą dodatkową zaletę że uniezależnia transport od dostaw zewnętrznych, co sprawia że tego typu projekt może znaleźć oparcie w państwach bez własnych złóż ropy/taniutkiego węgla ew z niewystarczającymi zasobami takowych.
-
23-05-11, 15:35 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
23-05-11, 16:16 #4
- Siła Reputacji
- 0
Ropa to nie tylko motoryzacja, ale też przemysł chemiczny. poza tym jej wydobycie będzie coraz droższe, ponieważ trzeba będzie sięgać bo coraz trudniej dostępne złoża (np umieszczone tak głęboko pod powierzchnią morza/oceanu że trzeba będzie podwodną platformę wydobywczą zbudować, a wraz z nią podwodne tankowce).
ps groźny będzie nie tyle przemysł naftowy co państwa z niego żyjące, np Rosja (Gazprom to jej najskuteczniejsza broń, lepsza od regularnej armii).
-
09-06-11, 11:29 #5
- Mieszka w
- Kraków
- Siła Reputacji
- 0
Podobny problem dotyczy energii atomowej. Zieloni krzyczą o coraz to nowych klęskach ekologicznych, wymieraniu gatunków pod ochroną, ale jak przychodzi do szukania bardziej perspektywicznych i odnawialnych źródeł energii, to zapominają o swoich postulatach. Jak zauważyli poprzednicy, czynnikiem decydującym jest tu niestety polityka i to wielcy tego świata decydują o tym, co im sie będzie bardziej opłacać.
-
09-06-11, 21:14 #6
- Siła Reputacji
- 0
Polityka jak na razie, jak się dostępne zasoby ropy zaczną kurczyć to dojdzie inny czynnik zwany biznesem (dzisiejsze OPEC otworzy swoje archiwa i zamiast na ropie będzie trzepać kasę na opłatach licencyjnych za jej następcę). Pieniądze nie śmierdzą, już w starożytnym Rzymie to wiedziano.
-
15-06-11, 14:30 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
15-06-11, 15:10 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
15-06-11, 22:10 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
15-06-11, 22:20 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki