Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
-
03-06-11, 23:34 #1
- Siła Reputacji
- 0
Zamiast umowy, mam otworzyć działalność?
Witam wszystkich
Mam mały problem i nie wiem co wybrać
Kiedyś pracowałem legalnie, zostałem zwolniony z powodu redukcji etatów.
Przez pewien okres czasu pobierałem zasiłek dla bezrobotnych z UP
W miedzy czasie szukałem nowej pracy.
Znalazłem bardzo dobrą jak dla mnie ofertę, bo praca w wyuczonym zawodzie i robię to co lubie - podoba mi sie.
Dogadałem sie z pracodawcą ze do końca zasiłku będę pracował "na czarno" a potem mnie zatrudni normalnie.
Zasiłek się skończył i umowy brak.
Na pytanie o umowę odpowiedziano mi, ze to się nie opłaca żeby płacić prawie tysiąc zus'u za darmo czyli prawie połowę mojej wypłaty.
Lepiej by było jak bym otworzył działalność i przez 2 lata płacił niższy zus za siebie, wystawiał FV za moją prace jemu, a on by mi zwracał podatek żebym nie był stratny. I w ten sposób niby i on i ja wyjdziemy na tym lepiej niz podpisując umowę.
Czy możecie mi cos doradzić?
Co w takiej sytuacji zrobić, czy przystać na takie warunki czy jednak szukać cos, gdzie dostane umowę?
Bo najbardziej mi zależy zeby mieć ciągłość składek na emeryturę, bo ubezpieczyć mogę się indywidualnie.
-
24-05-13, 13:11 #2masterchefGość
-
05-11-13, 09:30 #3BlueoneGość
Odp: Zamiast umowy, mam otworzyć działalność?
To typowy zabieg stosowany przez pracodawców, próbujących "ominąć" prawo i zaoszczędzić, gdzie tylko się da. Sprawa wygląda tak, że faktycznie przez te dwa lata płacisz ZUS mniejszy o połowę (który leży po stronie pracodawcy), ale tracisz wiele z pracowniczych przywilejów, jak np. urlopy. Ujmę to w taki sposób:
Pracownik:
+ma możliwość wpisania wydatków w koszta firmy
+ma możliwość odliczenia VAT-u od zakupów
+elastyczne godziny pracy (chyba, że umowa pomiędzy podmiotami stanowi inaczej)
+ma możliwość współpracować także z innymi firmami, a co za tym idzie w wykonywać więcej zleceń i zwiększać zarobek (często pracodawcy stosują klauzule wyłączności - należy na to uważać)
-indywidualne odprowadzanie składek ZUS (przez 24 miesiące od założenia firmy są one znacznie niższe)
-odpowiedzialność za księgowość, jeśli nie mamy o tym pojęcia wymaga to zlecenia zadania adekwatnej osobie, czyli koszta.
-brak urlopów wypoczynkowych
-brak minimalnego wynagrodzenia
-konieczność wykupienia ubezpieczenia od wypadków, szkód itd.
-możliwość wypowiedzenia zlecenia "z dnia na dzień", co pozostawia osobę prowadzącą własną działalność gospodarczą w dalszym obowiązku płacenia składek itd.
Podsumowując, jeśli masz zakładać działalność gospodarczą tylko i wyłącznie ze względu na pracodawcę to możesz na tym dużo stracić. Natomiast, jeśli oprócz tego zlecenia, chciałbyś popracować też nad innymi i wyrabiać sobie swoją markę to próbuj, tylko pamiętaj o klauzurze wyłączności.
http://www.mddp-bc.pl/uslugi/poprawa...rganizacyjnych
-
14-11-13, 20:21 #4
- Mieszka w
- Gdańsk
- Siła Reputacji
- 0
-
03-01-14, 15:47 #5kuropatwaGość
Odp: Zamiast umowy, mam otworzyć działalność?
To jest bardzo popularne rozwiązanie ostatnimi czasy i wcale się nie dziwię pracodawcom, że tak to rozwiązują.
Poczytaj może tu: http://www.praca-skoczow.pl/pracodaw...-miejsc-pracy/ to może dojdziecie do jakiegoś innego rozwiązania, jednak zawsze warto zrobić bilans zysków i strat.
Jeśli otworzysz swoją firmę, będziesz mógł znaleźć więcej zleceń i więcej zarobić. A dwa lata płacenia niskiego zusu to i tak lepiej niż dwa lata na bezrobociu.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki