Zobacz najwyżej oceniony post w tym temacie. Kliknij tutaj
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
Temat: Programy szpiegujące.
-
10-07-11, 21:14 #1
- Siła Reputacji
- 0
-
10-07-11, 21:20 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
10-07-11, 21:36 #3
-
10-07-11, 22:03 #4
- Siła Reputacji
- 0
Oznacza to że programy szpiegujące, mogą pobierać i uruchamiać pliki pobrane z sieci. I nie tylko programy szpiegujące, także standardowe wirusy, trojany.
Większość softu "dzwoni do domu", czy to od plugawych hakierów, czy z najnowszej gry.
Lepiej zrozumieć możesz czytając dział Bezpieczeństwo na DI (przynajmniej póki jeszcze jest), niebezpiecznik, internet.
-
11-07-11, 07:06 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
11-07-11, 14:46 #6
- Siła Reputacji
- 0
Uploaded with ImageShack.us[/IMG]wgrałam do albumu ale nie wiem jak Ci dać dostęp , może ktoś pomoże - album ogólnie dostępny - są tam materiały , które może najpierw powinnaś obejrzeć to łatwiej mi będzie wyjaśnić Ci o co biega w poruszonych przez Ciebie kwestiach ...
Ostatnio edytowane przez rebecca2001 ; 12-07-11 o 08:31 Powód: przykład - problem z albumem
-
11-07-11, 22:19 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
17-07-11, 22:38 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
18-07-11, 12:08 #9
- Siła Reputacji
- 0
... powrócę do tego nieszczęsnego albumu ... ale pokażę na nowych dzisiejszych przykładach - screeny zrobione pomiędzy 12.15 a 12.22 dnia 18 lipca ...
1. [IMG][/IMG]
obrazek [gif] pokazuje jakie mam połączenia i z kim ... ważne ! poza Mountain View U.S. [widać na obrazku] które jest połączeniem Chrome Googla ... reszta nie wiadomo co ... tzn JA WIEM ... !
2.[IMG][/IMG]
pokazuje jaka aktualnie aplikacja jest aktywna ...
3.
na tym obrazku widać jakie procesy są uruchomione ... [IMG][/IMG]
4. a tu widać całość połączeń - większość to tzw boty ale nie ma tam ani jednego bota MICROSOFTU !!! ... przyłapałam ich na botowaniu głównie XP
należy ściągnąć obrazek - duży rozmiar ... ale widać całość połączeń ...
--------------------------------------------------------------------------------
pisałam wcześniej , trochę żartobliwie że największym szpiegiem jest XP - jego uploader [tzw aktualizator ] oraz Media Player - to dopiero szpieg ...!
rola botów albo innego śmiecia polega głównie na przesyłaniu informacji o użytkowniku , konfiguracji komputera , zainteresowań , itp ... to w miarę jeszcze może ujść ... gorzej jeśli kradną hasła dostępu do kont bankowych ...
dla przykładu taki Media Player dostarcza Redmontowi danych o tym co słuchamy/oglądamy , kiedy , ile czasu - liczone w milisekundach ... w oparciu o takie dane możemy zostać zasypani reklamami ... np, ofertami, różnie ...
uploader [np] aktualizator dostarcza informacji o konfiguracji , sprzęcie , producentach tegoż , oprogramowaniu zainstalowanym kiedy , przez kogo i za ile ... WIEDZĄ WSZYSTKO ...
aby ustalić czy mamy zabotowany komputer -programy antywirusowe nie widzą stealtów - musimy mieć albo specjalistyczne oprogramowanie -DROGIE !- albo można domowym sposobem ustalić czy ktoś nie zainstalował nam rezydentów ... jest na to sposób aczkolwiek niezbyt dokładny ...
te ,które ja mam zainstalowane ... po prostu je toleruję ... jeśli wywalę to i tak zainstalują nowe jeśli zechcą ... moje są niegroźne ... niektóre rządowe ...
np unijny EU Unknown , jeden z Zurich'u też unknown , a jeden to wojskowy serwer ulokowany na Grenlandii [domniemuję , że wchodzi w skład sieci wczesnego ostrzegania US Army ... tak,tak ... ciekawe , nie ? ], poza tym inne działające bo mam ich oprogramowanie to te z USA , Europy i Tajwanu ... a ciekawostką jest że jeszcze pół roku temu moja sieć pokrywała gęsto Rosję ... ale tam się roi od hackerów i innych dziwnych ludzików ... od kiedy jednak zabotował mnie US Grenland ... Rosja przestała istnieć ...
Reasumując ... pytanie co ktoś chce osiągnąć instalując swoje śmiecie na naszych kompach ...? zbiera informacje ... poza tymi którzy dokonują ataków ...
Wiele takich programików sami instalujemy instalując niekiedy bezmyślnie tzw darmowe oprogramowanie ... NIE MA NIC ZA DARMO ... informacje zebrane przez takie programy to nic innego jak towar - handel informacją kwitnie ... nikt sie nas nie pyta o zgodę ... handlują nami jak chcą i jak im pasuje ...
U siebie przyłapałam też takie oprogramowanie , które w tle łączyło się z różnymi stronami ... a chodziło głównie o to aby nabić punktów ... każde wejście jest liczone w rankingu stron ... to też interes ...
na obrazkach zostały zarejestrowane tylko boty stealty ... te visible się przeżyły [paleoarchaik] są łatwo wykrywane przez nawet słabo zorientowanych użytkownikow i kasowane ...
A tak dla porządku ... DZIEŃDOBRY ...Ostatnio edytowane przez rebecca2001 ; 18-07-11 o 12:12 Powód: poprawka obrazka - zamiana na właściwy
-
18-07-11, 12:20 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki