Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Temat: Router Netgear
Hybrid View
-
18-10-11, 18:04 #1
- Siła Reputacji
- 0
Router Netgear
Witam. Mam problem z instalacją routera. Właśnie przeprowadziłam sie do nowego mieszkania i mam dostęp do internetu, ale problem leży w tym, że mam tylko jeden kabelek do podłączenia routera. Nie mam kabla telefonicznego. Istnieje możliwość instalacji routera? Do tej pory podłączałam internet kablem bezpośrednio do laptopa. Bardzo proszę o pomoc.
-
18-10-11, 20:31 #2
-
19-10-11, 08:48 #3
- Siła Reputacji
- 0
Router możesz podpiąć do kabla bez problemu, ale musisz uważać z jakim typem kabla masz do czynienia. Występują najczęściej 4 z nich:
- RJ-11 (telefoniczny),
- RJ-45 ("skrętka" internetowa),
- kabel koncentryczny (kabel w otoczce z jedną "żyłą", najczęściej miedzianą),
- światłowód (dużo cienkich "żyłek").
W zależności więc od kabla musisz kupić lub dostaniesz od dostawcy odpowiednie urządzenie, z modemem lub bez. Z tymi dwoma ostatnimi jest największy problem. Na rynku jest wiele urządzeń 1 i 2 typu, ale 3 i 4 ze świecą szukać, a nawet jeśli znajdziesz to nie zawsze będą one działać bo nie są zarejestrowane u dostawcy netu (głównie blokady po adresach MAC kart sieciowych tych urządzeń). Jedynym wyjściem jest więc wpięcie się w sieć za owym modemem i klonowanie do routera adresu MAC zarejestrowanego u dostawcy adresu MAC Twojej karty sieciowej (tak jest najczęściej to rozwiązywane). Ale trudno zgadywać skoro niemal nic nie wiemy o tym jak u Ciebie jest net dostarczany.
-
17-01-14, 15:07 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
30-05-14, 10:25 #5pepkaGość
Odp: Router Netgear
Mam podobny problem z routerem. Po ostatnim burzach chyba coś się sfajczyło. Niestety nie ma już gwarancji. Nie chcę wydawać hajsu na coś drogiego, bo i tak się pewnie kiedyś zepsuje. Czy ten TP-Link TL-WR740N to dobry sprzęt? Patrzę na Skąpca: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/802747 i chodzą średnio po około 40 plnów. Ale czy pociągnie net szybkości 30mb/s rozdzielony na 5 urządzeń
-
01-02-13, 15:25 #6
- Mieszka w
- Katowice
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Router Netgear
Sorry za mieszanie. Bawiłem się linkami i wycięło starego posta, odzyskałem z cachów i wstawiłem z powrotem:
Istnieje możliwość instalacji routera? Do tej pory podłączałam internet kablem bezpośrednio do laptopa. Bardzo proszę o pomoc.Ostatnio edytowane przez Oświetlenie led ; 01-02-13 o 15:29 Powód: Sorry za mieszanie, Bawiłem się linkami i wycięło starego posta, odzyskałem z cachów G. i wstawiłem z powrotem.
-
30-05-14, 20:29 #7
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki