Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
Temat: Alimenty, proszę o pomoc.
-
29-12-11, 14:31 #1
- Siła Reputacji
- 0
Alimenty, proszę o pomoc.
A więc piszę tutaj aby się zapytać czy mogę podać moją matkę o alimenty. Moi rodzicie nie mają rozwodu, niby mieszkają pod jednym dachem, niby matka jest zameldowana, ale w 2008 nie śpi tutaj, jest nieobecna wyjeżdżała za granicę zarabiała ok. 14 tys. Wszystkie pieniądze są na koncie mojego przyrodniego brata, ja dostałam koło 400 złoty. Co miesiąc daje mi 100 złoty, nawet mniej. Dla mnie to kipna, jak można wyżywić dziecko za 100 złotych? Obecnie nie pracuje, jednak mogłaby. Zarabiała koło 1000 złotych. Do tego pieniądze które zarabiała za granicą, czy to wpływa jakoś na te alimenty? Czy mogę ją podać? I czy babcia mimo iż nie jest prawnym opiekunem też może ją podac o alimenty dla dziecka? Obecnie mamy trudną sytuację, Tata nie może pracować, dostaje jedynie 500 złotych. Ile będą wynosić alimenty i czy mogę je dostać? Ile trzeba czekać? Dziękuję za odpowiedzi.
-
28-06-12, 16:45 #2
- Siła Reputacji
- 0
Myślę,że powinnaś poradzić się osób kompetentnych.Ja obecnie proponuję ci kontakt osobami naprawde kompetentnymi
w tej sprawie.Wejdź na stronke www.lexvin.pl/kat/5/Prawo_rodzinne
Napewno dowiesz się co ci przysługuje.
Pozdrawiam
-
13-07-12, 11:32 #3RaquelGość
Napisz ile masz lat, czy jesteś pełnoletnia? Sprawę o alimenty może wszcząć każdy, ale moim zdaniem powinnaś zasięgnąć opinii prawnika, są takie darmowe poradnie, np. przy wydziałach prawa na uniwersytetach, w gminach tez powinny być oddziały poradnictwa, zapytaj może w kancelarii swojej parafii, w niektórych tez pełnią dyżury prawnicy, którzy nieodpłatnie służą poradą. Możesz też skorzytsać z porady online, coraz więcej kancelarii ma taka ofertę, tam możesz liczyć na to, ze Twoją sprawą zajmie się adwokat, ale są to niestety porady płatne.
-
06-08-12, 10:14 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
23-10-12, 13:28 #5
- Mieszka w
- kraków
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Alimenty, proszę o pomoc.
kyshe ma sporo racji - sąd, owszem, może ustalić pewną kwotę alimentów nawet jeśli Twoja matka nie pracuje. Sąd bierze bowiem pod uwagę nie tylko zarobki ale i możliwości zarobkowe. Natomiast kwestia ściągnięcia tych alimentów - no to już trudna sprawa. Ale jest i na to rada - fundusz alimentacyjny. Zainteresuj się tym tematem, Kasiu.
Nie podałaś swojego wieku - powiem więc ogólnie: alimenty należą Ci się dopóki nie będziesz w stanie samodzielnie się utrzymać. A zatem jeśli jesteś pełnoletnia, ale kontynuujesz naukę na studiach, nadal masz prawo do ubiegania się o alimenty. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
-
02-11-12, 10:43 #6simian raticusGość
-
26-02-13, 11:18 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
10-04-13, 19:32 #8
- Mieszka w
- Łódź
- Siła Reputacji
- 0
To rodzice mają obowiązek utrzymywania dzieci, więc wydaje mi się, że nie możesz podać babci o alimenty, ale trzeba by to skonsultować z jakimś prawnikiem. Jeżeli jesteś z Łodzi, to mogę Ci polecić Wawrzyńca Chróścielewskiego - zajmował się podobną sprawą mojego kolegi i nawet sensownie mu poradził.
-
09-05-13, 19:15 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
29-05-13, 13:36 #10kolega1975Gość
Poradź się adwokata. Sprawdź na http://www.fastlaw.pl
wezwanie do zapłaty
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki