Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86
Temat: Eko miejsca, eko sklepy?
-
12-05-13, 10:19 #41kuropatwaGość
Odp: Eko miejsca, eko sklepy?
U nas w miasteczku nie ma takiego sklepu, a myślę, że nawet gdyby był, to mało kto by z niego korzystał, bo wiadomo, że takie produkty są droższe od tych z marketu. Postanowiłam więc, że zacznę sama uprawiać ogródek - taki na nasze domowe potrzeby. Kupiłam trochę narzędzi (jakieś szpadle ogrodowe, jak te tu: http://ogrodosfera.pl/lopaty-szpadle-i-widly grabie, motyki i inne sprzęty) i od początku tej wiosny zaczęłam uprawę. jak będzie mi szło dobrze, to będę to kontynuować. Przynajmniej będę miała pewność, że nie ma w tych warzywach żadnej chemii.
Ostatnio edytowane przez kuropatwa ; 16-03-14 o 09:11
-
12-05-13, 13:43 #42xplusGość
Wbrew opini produkty eko nie są droższe, należy tylko dotrzeć do producentów
-
12-05-13, 21:34 #43
- Siła Reputacji
- 0
Skoro nie są droższe to nie są też eco, no chyba że porównujesz eco od producenta z "nieeco" od łańcuszka pośredników. Uprawy ekologiczne mają*zwyczajnie dużo niższą wydajność z hektara. Różnica jest ponoć na tyle duża, że gdyby stosować wyłącznie uprawy "eco" czyli bez oprysków etc nie starczyło by jedzenia dla wszystkich.
-
13-05-13, 06:44 #44xplusGość
Bzdura, mam rolnika, który wygrał konkurs na gospodarstwo ekologiczne w zeszłym roku a ma z ha większe plony niż wielu konwencjonalnych ( np.150 t/ha kapusty ). I jeszcze jedno, to pranie mózgu przez koncerny chemiczne jest straszne, głód na Ziemi, nie ma głodu, liczyć tylko zmarnowaną żywność moglibyśmy nakarmić wszystkich. Celowo budzony w nas strach przed brakiem, żeby podbijać cenę. Podobna sytuacja w energii odnawialnej i medycynie. Wracając do żywności proszę nie wierzyć, że żywność produkowana bez chemii nie ma racji bytu i jest droższa
-
13-05-13, 06:53 #45
- Siła Reputacji
- 0
To po co w takim razie ta chemia i jak ją wprowadzono?
-
14-05-13, 05:49 #46xplusGość
Żeby zarobić i na początku dawała efekty, niestety z czasem wywołała nie przewidziane skutki co spowodowało dalsze brnięcie w bagno.
I niektórzy juz maja tak zatrute gleby, że np. Holandia potrzebuje 100 lat żeby jej gleby wróciły do życia. To pociąga za sobą skutki powstawania przyczyn chorobowych i spirala sie napędza. Dlatego Ludzie zatrzymajcie sie na moment i zastanówcie sie nad dalszą drogą
-
14-05-13, 07:31 #47kolega1975Gość
Oczywiście xplus ma rację jeśli chodzi o żywność napakowaną chemią, wyjałowioną ziemię, choroby z tym związane itd. Jest tylko jedno "ale". Wszyscy siedzimy przed komputerami, wychodzimy z domu i wsiadamy do aut - nie na konia, nikt nie chce zrezygnować z gazu, prądu, internetu etc. Po prostu tzw. "nowoczesności" nie da się zatrzymać.
PS Wczorajsza ciekawostka z TV - "ciała naszych dziadków rozkładały się szybciej niż te dzisiejsze". Ciekawe dlaczego?
mój olej lniany
-
14-05-13, 21:44 #48
- Siła Reputacji
- 0
Dłużej żyjemy, wiec i rozkład dłużej potrwa? Swoją drogą bardziej niż o czas rozkładu bałbym się o "wstawki" np silikonowe woreczki. A ludzie i tak sami się trują alkoholem, być może ma wpływ konserwujący na organy. Wiem że piszę że piszę z "przymrożeniem oka", ale mimo swoich licznych wad człowiek ma pewną zaletę - jest w stanie przystosować się do życia w kazdych warunkach, aczkolwiek niekoniecznie z dzisiejszymi wygodami. Biorąc pod uwagę że przeciętny czas życia gatunku to ok 4 miliony lat, zostało nam jeszcze trochę czasu.
Ostatnio edytowane przez sig ; 15-05-13 o 06:06
-
15-05-13, 07:14 #49kolega1975Gość
Tak. To odległa perspektywa. I chociaż chcielibyśmy żyć bardzo ekologicznie to nasz świat kiedyś się skończy. Warto tylko, żeby nie skończył się tragicznie. Ale właściwie co to nas obchodzi?
"Każde pokolenie ma własny czas"
-
15-05-13, 08:04 #50
- Siła Reputacji
- 0
Zależy jak rozumieć "tragicznie" energia "nie-kopalna" (ch...nie długi czas odnawialności) jest w tej chwili nieopłacalna, wiec albo dalej korzystamy z nieekologicznych źródeł (paradoksalnie najlepsze będą atomówki, w odpadach z elektrowni węglowych są w żaden sposób nie zabezpieczone pierwiastki promieniotwórcze, w tym tor) albo w zasadzie wracamy przed epokę pary.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki