Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
-
23-03-13, 08:13 #1
- Siła Reputacji
- 0
Bezpieczeństwo kart zbliżeniowych - Wasze opinie
co sądzicie na temat bezpieczeństwa kart zbliżeniowych? Ostatnio oglądałem taki krótki dokument na temat tego, jak w prosty sposób za pomoca urzadzen, które w necie są do kupienia, można przechwytywac dane z kart. Generalnie uważam, że akurat w Polsce to będzie masówka. Polak szybko znajdzie sposób, aby złamać zabezpieczenia.
W końcu nie takie rzeczy ludzie łamią.
Właściwie to jak te karty sa chronione? nijak. Albo mam za mała wiedzę
Jestem ciekaw waszych opinii i doświadczeń.
-
25-03-13, 13:21 #2pollockGość
Odp: Bezpieczeństwo kart zbliżeniowych - Wasze opinie
hehe ja tylko czekam, aż Polacy złapia w swoje ręce przenośne czytniki wykradające nasze dane, pay pass jest bardzo niebezpieczny niby bo napawdę niby banki daja limit dzienny i kwotę do zapłaty z wykorzystaniem pay pass aczkolwiek nie raz była sytuacja jak ludziom zaginęły karty i potem zniknęło 2 tyś.
Doświadczeń jeszcze w tym zakresie nie mam i mam nadzieje ze na mnie nie trafi, jak będzie tylko można to chętnie oddam kartę z pay passem i powrócę do wpisywania pinu
-
26-03-13, 06:56 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
24-05-13, 12:38 #4masterchefGość
-
21-06-13, 10:03 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
22-06-13, 19:27 #6
- Siła Reputacji
- 0
Prawdę powiedziawszy to znam dwie osoby, którym w dziwnych okolicznościach zginęły pieniądze z konta. Sprawy są co prawda cały czas wyjaśniane, lecz transakcje były dokonywane w tym samym sklepie przez te dwie osoby i w jakiś dziwny sposób zakupy były robione jeszcze później, gdy ich tam nie było..
-
22-06-13, 21:15 #7
- Siła Reputacji
- 0
Na wskutek braku PINu dla małych transakcji nie można mówić o bezpieczeństwie kart zbliżeniowych, bo go zwyczajnie niema. Starczy że ktoś z "przekaźnikiem" NFC jedzie z posiadaczem karty w a autobusie, a jego wspólnik z sprzężonym z rzeczowym czytnikiem (przez internet) smartfonem z NFC może robić na jego (posiadacza karty) konto zakupy. Nawet kraść samej karty nie trzeba, więc udowodnienie bankowi że to nie my robiliśmy te zakupy będzie w zasadzie niemożliwe, o ile złodzieje nie zostaną złapani na gorącym uczynku (pytanie tylko jak? terminal karty od smartphone-a nie odróżni bo korzystają z tej samej technologii czyli NFC).
-
30-06-13, 00:35 #8
- Mieszka w
- Łódź
- Siła Reputacji
- 0
-
30-06-13, 05:48 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
22-12-13, 20:25 #10
- Mieszka w
- Białystok
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki