Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
Temat: Wybór uczelni
-
22-07-13, 12:58 #1kuropatwaGość
Wybór uczelni
Jakimi kryteriami powinni kierować się młodzi ludzie podczas wybierania uczelni, na którą chcą zdawać? Chodzi mi zresztą zarówno o samą szkołę, jak i kierunki.
Sama zawsze marzyłam, żeby pójść na UJ, ostatecznie poszłam na uczelnię bliżej swojego miejsca zamieszkania. Ograniczyły mnie względy finansowe
-
14-10-13, 15:40 #2
- Mieszka w
- Toruń
- Siła Reputacji
- 0
-
15-10-13, 14:31 #3
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Wybór uczelni
Nie do końca się zgodzę z kolejnością powyższej odpowiedzi. Myślę, że zainteresowania i preferencje powinny iść w parze z szansą na znalezienie pracy. Nie ma nic gorszego niż praca której się nie lubi więc nie ma się co sugerować w pierwszej kolejności szansa na utrzymanie się na danym kierunku. Skąd ktoś ma wiedzieć jakie są jego szanse na utrzymanie się jeżeli jeszcze nie studiuje tylko wybiera uczelnię?
-
15-10-13, 14:36 #4
- Mieszka w
- Toruń
- Siła Reputacji
- 0
Tak wszystko fajnie.
Tylko lepiej pracować w czymś czym się nie lubi. Czy nie pracować wcale? Bądź wylądować w miejscu niezwiązanym w ogóle z naszą edukacją? Tak naprawdę.
Jeśli kierunek daje pracę, a zainteresowania się z nim pokrywają to świetnie, natomiast jeśli zainteresowania pokrywają się z kierunkiem po którym pracy na 90% mieć nie będziemy? - sam sobie odpowiedź czy warto tracić 5 lat i sporo grosza, tylko na zainteresowanie. pewnie, że potem ktoś może otworzyć firmę, innemy się uda w końcu znaleźć pracę w kierunku, ale to będzie 1 na 10. Pozostałe 9 osób po czasie przyzna mi rację. Uwierz. :-) Z doświadczenia to wiem.
-
02-11-13, 19:08 #5
- Siła Reputacji
- 0
Należy przede wszystkim kierować się własnymi możliwościami, odległością od miejsca zamieszkania, oraz miejscem w rankingu. Lepiej wybrać lepszą uczelnie która przygotuje nas doskonale niż słabszą placówkę w której studiowanie będzie wyglądało na zasadzie nic nie uczymy ale wymagamy wiele
Poczytaj opinie w internecie i kieruj się rankingami.
-
09-12-13, 11:31 #6
- Siła Reputacji
- 0
Przede wszystkim polecam wybieranie na Uczelnie Państwowe. Mamy pewność co do standardów, które tam panują. Jeśli chodzi o kierunek studiów to dobrze jest przemyśleć wszystkie za i przeciw. Pasja i zainteresowania maja znaczenie, ale należy brać pod uwagę również perspektywy zdobycia pracy w przyszłości.
-
09-12-13, 14:12 #7
- Siła Reputacji
- 0
Oj, w ogóle się nie zgadzam mariolka75. Uczelnie państwowe wcale nie oferują wyższego standardu. Wręcz przeciwnie: zero praktyki, wielkie wymaganie w zamian za nijakie wykłady/ćwiczenia. Burdel organizacyjny, znieczulica i zadufanie. Ot takie moje zdanie o uczelniach publicznych. Dodam, że studiuje na uczelni publicznej i jeśli miałabym wybierać to wybrałabym coś innego.
-
19-12-13, 11:41 #8
- Mieszka w
- Poznań
- Siła Reputacji
- 0
-
09-01-14, 16:43 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
15-01-14, 05:59 #10SalonowiecGość
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki